Álom marad az Egyéni nyugdíjszámla 2014- ben is?

Körülbelül másfél éve azok az emberek, akik választása az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésére esett, kiléptek a magánnyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjrendszer javára.
Az ország túlnyomó része- hiszen rengeteg ember döntött a magánnyugdíjpénztárból való kilépés mellett- azóta is várja a járadékot, melyet egyéni számlán jóvá tud írni. Azonban az úgynevezett egyéni számlák nem jöttek létre, és nagy valószínűséggel a következő két év év során sem tűnik megvalósuló dolognak ennek a számlának a létrejötte.


Talán kampányfogásként a 2014- es választások előtt látnak erre elenyésző esélyt a szakemberek.. Azt sem tudni, hogy a megtakarított összeghez hozzá lehet e jutni még ebben a földi életünkben.

A rendszer alapvető lényege egy hosszú távú megtakarítás lenne, ami az állandó változtatások mellett nem valósulhat meg. Az egyéni nyugdíjszámla előnye mellett rengeteg tényező áll. Az is az egyéni nyugdíjszámla mellett szól, hogy az éppen aktuális személyek, akik nyugdíj előtt állnak, kapnának egy előzetes számítást arról, hogyha az épp adott időpontban nyugdíjba vonulnának, mekkora nyugdíjban részesülhetnének. Így lehetne ösztönözni az embereket minél nagyobb megtakarításra, hogyha elérik az adott kort, minél nagyobb összeg álljon rendelkezésükre. Persze ez a munkavállaló lehetőségeinek függvényében valósítható csak meg. Mivel jelenleg senki sem rendelkezik egyéni nyugdíjszámlával, fölösleges rágódni a lehetséges megtakarítandó összeg mértékén. Szakértők véleménye szerint az sem egyértelmű, hogy lesz e összefüggés a befizetett összeg nagysága és a nyugdíj mértéke között, azaz egyáltalán nem biztos, hogy az átlagösszeget befizető leendő nyugdíjas jól járna e, amennyiben ez a rendszer megvalósulna.

Ha létrejönne az egyéni nyugdíjszámla 2014 -ben akkor lehetne előnyben az a személy, aki ide tenné be a megtakarított összeget, amennyiben nem lenne megszabva a kötelező nyugdíjkorhatár. Azaz minden érintett akkor kérné nyugdíjaztatását, amennyiben épp arra az időszakra esik ennek a kérelemnek az elindítása, azaz a nyugdíjba vonulása. Amennyiben ennek a megvalósulása kudarcba fulladna, akkor az illető számíthat arra, hogy a kevesebb befizetés egyenes arányban van a kisebb nyugdíjjal. A minimális nyugdíj elérése azt a célt szolgálja, hogy kevés befizetés során ne tudjon a munkavállaló nyugdíjba vonulni és további szociális juttatásokat igényelni. Hiszen a szociális juttatás a szociális járulék és az adó rendszerének a függvényében jár.