SZÉP kártya év végén elveszhet a pénz

Érdemes figyelni: az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatási formára, a SZÉP kártyákra 2011-ben utalt összegeket év végéig kell felhasználni, az jövőre nem vihető át.

Az elektronikusan nyilvántartott utalványt a magyarországi szállodákban, egyéb szálláshelyeken, éttermekben, valamint szabadidős- és sportlétesítményekben lehet használni fizetésre. A SZÉP kártya előnye, hogy internetes fizetésre is használható, vagyis ugyanúgy akár előre is kiegyenlíthetjük a szállodai költségeket a segítségével, mint a bankkártya esetében. Van azonban egy nagy különbség a két kártya között: míg a bankkártyához tartozó folyószámlán természetesen egyik évről a másikra átvihetjük és megszakítás nélkül gyűjthetjük a pénzünket, a SZÉP kártyára 2012-ben utalt összeget nem vihetjük át a következő évre, vagyis 2013-ra, azt még idén fel kell használnunk, ellenkező esetben a rajta tárolt összeg elvész.

A 2012-es juttatásokat legkésőbb 2012. december 31-éig használhatjuk fel. Arra mindenképp figyeljünk, hogy magának a tranzakciónak ezen időpont előtt meg kell történnie. Ne hagyjuk tehát az utolsó pillanatra az időzítést, az átutalást még az ünnepek előtt végezzük el!

A közelgő határidőre a bankok több fórumon is felhívták és felhívják ügyfelei figyelmét. A pénzintézetek honlapjaikon és elektronikus levelekben értesítik ügyfeleiket, valamint azokat a munkáltatókat is, akik korábban pénzt utaltak alkalmazottaiknak, és azt még dolgozóik nem használták fel.

Emellett fontos tudni azt is, hogy november végén változott a SZÉP kártya kibocsátásának és felhasználásának több szabálya is. A változások közül az egyik legfontosabb, hogy az eddiginél több sporttevékenység fizethető SZÉP kártyával, például lehet uszodabérletet vásárolni vagy sportpályát bérelni a kártya segítségével, de a sporthorgászat szerelmesei is fizethetnek ezentúl a kártyával.

A nemrég kiadott rendeletben azt is meghatározták, hogy mi történik a SZÉP kártyán összegyűlt összeggel a tulajdonosának esetleges halála esetén. Eszerint a kártya birtokosának halálakor a kibocsátó intézmény a hagyatéki eljárás végéig zárolja az elektronikus utalvány nyilvántartást, így az utalványok nem járnak le és nem vesznek el. A kibocsátók a hagyatéki végzésben foglaltak szerint készpénzben kifizethetik az örökösöknek az elhunyt SZÉP kártyáján rendelkezésre álló összege