NAV adóbevallás 2013: segít a hivatal

nav adóbevallás segít a hivatalA technológiai fejlődésnek köszönhetően napjainkban számos lehetőség van az éves adóbevallás elkészítésére és benyújtására. Manapság már nem kell mindenkinek könyvelőnek lennie, hiszen az egyszerűsített önadózás keretében egy egyszerű, tizenhat oldalas nyomtatvány értelemszerű kitöltésével bárki elkészítheti saját éves adóbevallását, és azt akár az interneten is továbbíthatja a NAV felé.

A hivatal segítséget nyújt egyrészt az önadózás nyomtatvány kitöltésében. A NAV honlapján elérhető, valamint a NAV által kiküldött egységcsomagban is megtalálható az ehhez szükséges 1253 jelzésű nyomtatvány. Ezen felül szintén a hivatal honlapján megtalálható egy nyomtatványok kitöltésére készített program is, melynek legfrissebb verziója az idei év áprilisában került fel a NAV portáljára. Ezen program használatával egyszerűen és könnyedén kitölthető a 1253-as nyomtatvány, ráadásul a program minimalizálja a hibalehetőségeket: minden lehetséges adat valódiságát ellenőrzi.

Vannak azonban, akik számára még mindig újdonság, ismeretlen terület az internet, ennek megfelelően bizalmatlanok az online ügyintézéssel szemben, vagy éppen nem tudják kezelni az Ügyfélkaput. Számukra is biztosított a NAV segítsége.

2013-ban lehetőség volt arra, hogy a magánszemélyek megigényeljék a NAV-tól az egyszerűsített adóbevallást. Ehhez 1253NY jelzésű adatlapot kellett eljuttatni a hivatalhoz február 15-éig. Ez a formanyomtatvány egy nyilatkozat és egy megbízás egyben. Ebben az adózó egyrészt nyilatkozott arról, hogy adóbevallását a NAV állítsa össze, másrészt megbízta a hivatalt azzal, hogy a NAV rendelkezésére álló adatok alapján a személyijövedelemadó-bevallást elkészítse.

Az ezt igénylő magánszemélyek április 30-ig kapják kézhez az így elkészített adómegállapítást. Feladatuk ezt követően, hogy összevessék azt a birtokukban lévő dokumentumokkal. A korábbi évek gyakorlatától eltérően idén, ha minden adat megfelel a valóságnak, a dokumentumot nem szükséges a hivatal részére visszaküldeni.

A hivatal tehát minden segítséget megad az egyszerűsített adóbevallás és az önadózás lehetőségével, az adózóknak nincs más dolguk, mint pontosan kitölteni a szükséges
nyomtatványokat és fokozottan figyelni a határidőket