Adóelőleg-nyilatkozat családi kedvezmény 2013-2014

Adóelőleg-nyilatkozat családi kedvezmény 2013-2014

Az adóhivatal nem rendszeresít adóelőleg nyilatkozatokat. Az adóelőleg-nyilatkozatok bármilyen írásos formában megtehetőek, segítségképpen azonban mintákat készített el, melyek mind tartalmukban, mind formájukban szabadon módosíthatóak. Így például az adójóváírásról és a személyi kedvezményről szóló adóelőleg-nyilatkozat akár egy nyilatkozatba is foglalható.

(a linkre kattintás után a nyilatkozat-minta, és kitöltési útmutatója az adóhivatal honlapjáról letölthető)

A nyilatkozat I. pontja okozhat gondot. Az a) és b) pontok közül csak az egyiket szabad kitölteni. A kettő közötti különbség az, hogy míg az a) esetben forintban, addig a b) esetben gyerekszámban kell megadni az érvényesíteni kívánt családi kedvezményt.


(Például: 2 gyermek esetén a családi kedvezmény 2x62.500=125.000,-Ft. Ez az az összeg, amit az a) pont kitöltése esetén ketté lehet bontani tetszőleges módon.)

A munkáltatók / kifizetők a jövedelmet rendszerint utólag számfejtik, így általában a hónap végéig van lehetőség a tárgyhónapra vonatkozóan nyilatkozni. (Azaz aki 2013. januári bérének számfejtésénél szeretné ezen kedvezményt érvényesíteni, annak legkésőbb január utolsó napjaiban kell munkáltatójának benyújtani a nyilatkozatot.)

A nyilatkozat akár havonta is módosítható.

A nyilatkozat tartalmát érintő bármely változás esetén haladéktalanul új nyilatkozatot kell tenni, vagy a korábbi nyilatkozatot vissza kell vonni.

A családi kedvezményt év végén az adóbevallásban az adóelőlegnél történő megosztástól függetlenül lehet megosztani, vagyis akkor a jogosultak újra eldönthetik, hogy melyikük veszi azt figyelembe, illetve hogyan osztják meg egymás között.

A családi kedvezmény a 27%-os adóalap-kiegészítéssel megnövelt összevont adóalapból (szuperbruttó) kerül levonásra.

A családi kedvezmény megosztásánál érdemes figyelemmel lenni az adójóváírásra is. (Az adójóváírás összegének kiszámítására a már családi kedvezménnyel csökkentett tényleges adóalap megállapítsa után kerül sor.)

Ha az egészségbiztosítótól pénzbeli ellátásban (terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, táppénz, baleseti táppénz) részesülő a családi kedvezményt érvényesíteni szeretné, úgy erről nyilatkozatot tehet az ellátás (bér) kifizetőjének az OEP által rendszeresített „Adóelőleg-nyilatkozat 2013. évben a családi kedvezmény érvényesítéséről” nyomtatvány kitöltésével és benyújtásával.

Ha a nyilatkozatban a kérelmező az általa érvényesíteni kívánt családi kedvezmény összegét nem közli, vagy a nyilatkozatot nem nyújtja be, úgy a megállapított ellátásból a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül kerül az adóelőleg levonásra. A 2013. évi adóbevallás elkészítése során az évkőzben figyelembe nem vett családi kedvezmény még érvényesíthető lesz.

A terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesülő igénylők esetében az illetékes hivatal postán megküldi a „Nyilatkozat” elnevezésű nyomtatványt, melyet postafordultával kell visszaküldeni.

A táppénzben (ideértve azokat az igénylőket is, akik gyermekgondozási segély mellett munkát végzőként jogosultak táppénzre) részesülők számára a nyilatkozat nem kerül hivatalból kiküldésre.

Amennyiben a táppénzben részesülő élni kíván a nyilatkozattételi jogosultsággal, úgy a nyilatkozat letölthető a oep.hu/lakossági kezdőoldal/letölthető nyomtatványok/nyomtatványok biztosítottak részére menüpontból „Adóelőleg-nyilatkozat 2011. évben a családi kedvezmény érvényesítéséről a kifizetőtől származó bevétel adóelőlegének megállapításához” címmel.

Ezen nyomtatványon csak a kedvezmény forintosított összegének megadására van mód. (Tájékoztatásul a figyelembe vehető legmagasabb összeg kiszámítása: átlagos havi pénzellátásx1,27, de legfeljebb az igényelhető családi kedvezmény összege.)

A személyesen megjelenő ügyfelek részére az ügyfélszolgálat munkatársai készségesen segítséget nyújtanak a nyilatkozat kitöltésével és benyújtásával kapcsolatban.

A felsorolt kedvezményeket a munkáltató csak abban az esetben veheti figyelembe a személyi jövedelemadó előlegének megállapítása során, ha a munkavállaló az adóelőleg-nyilatkozatot megteszi. Ilyen nyilatkozat hiányában a fenti kedvezményeket a magánszemély csak a bevallásában, 2013 első felében érvényesítheti.

Ez például azt jelenti, hogy amennyiben egy munkavállaló bruttó 150 ezer forint havi fizetéséből tartja el egy kiskorú gyermekét, és nem teszi meg a családi kedvezményről és az adójóváírásról szóló adóelőleg nyilatkozatokat, akkor a fizetéséből a munkáltató 22 100 forinttal több adót von le, mint amennyit ténylegesen fizetnie kellene. Ebben az esetben a magánszemély akár egy évet meghaladó időszakban is „hitelezni” fog a magyar államnak – olvasható a NAV közleményében.

Az adóelőleg-nyilatkozatokat a bérszámfejtést megelőzően – akár január 20-ai határidőig – kell a munkáltató számára átadni két példányban. A családi kedvezmény érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozat megtételével különösen érdemes sietni, mivel azt közös háztartásban nevelt gyermek(ek) esetén mindkét házastársnak, közös gyermek(ek) esetén mindkét élettársnak, illetve mindkét szülő munkáltatójának is alá kell írnia.

Ugyancsak megjelent a költségelszámolással kapcsolatos adóelőleg-nyilatkozat javasolt mintája is - tudatta a NAV.