Adóbevallás 2013 határidő magánszemélyeknek.Adóbevallás 2013 határideje

Adóbevallási határidők - 2013évre vonatkozó határidők

A 2013. évre vonatkozó, alábbi adónemek bevallási határidői vészesen közelednek. Mindenekelőtt a magánszemélyek nyilatkozatának megtétele a legfontosabb, ennek határideje 2013. január 31. Ez alapján kell a 12M29 munkáltatói adómegállapítást elkészíteni.

 

------Határidő------- Nyomtatvány Megnevezés
2013. január 31. 12M29 A munkáltatói adómegállapítás elkészítéséhez a magánszemélyek nyilatkozatának megtétele a munkáltató felé.
2013. február 15. 1253NY Nyilatkozat beküldése, melyben a magánszemély bejelenti, hogy adókötelezettsége teljesítésére az adóhatóság közreműködésével az egyszerűsített bevallás lehetőségét választja.
2013. február 25. 1253 Bevallás beküldésének határideje az egyéni vállalkozók, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett őstermelők, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek, az eva hatálya alá bejelentkezett egyéni vállalkozók esetében.
2013. május 21. 1253

Bevallás beküldésének határideje magánszemélyek esetében.

ADÓNYILATKOZAT nyomtatvány beküldésének határideje.

 
Az adóbevallás határidő 2013 rendszerében azok az adózó személyek, akik a NAV ingyenes szolgáltatásával kívánnak élni, azok 2013. február 15-ig kell, hogy benyújtsák nyilatkozatukat az adóhatóságnak. Amennyiben ez a nyilatkozat a NAV szerint érvényes, úgy a NAV az adózónak megküldi az 1053E című egyszerűsített bevallást. Ha az adózó is mindent rendben talál, akkor postai, vagy elektronikus úton visszaküldi a bevallását május 20.-ig a NAV-nak.


Az adóbevallás határideje 2013 május 21.-i dátuma az alábbi elemeket foglalja magába:

- az önadózók adóbevallásának megküldése az adóhatósághoz az 1053-as nyomtatványon
- csökkentett adattartalmú bevallás megküldése a NAV-nak
- egyszerűsített bevallás (1053E) visszaküldése az adóhatóságnak javítva vagy javítás nélkül
- munkáltatói adó-megállapítás elkészítése és átadása, vagy megküldése a munkavállalónak
- rendelkezési nyilatkozat az adó 1 százalékának felhasználásáról (aki élni kíván e jogával)

Adóbevallás kitöltése 2013 - útmutató magánszemélyeknek


Lehet kérni a munkáltatót – amely minden év január 31.-ig készíti el a bevallást , ám a törvény nem kötelezi e bevallás készítésére a munkáltatót. Amennyiben a bevallás készítését a munkáltató nem vállalja, úgy erről tájékoztatnia köteles a munkavállalót.

Adóbevallás kitöltése 2012 - útmutató és minta magánszemélyeknek


Adóbevallás kitöltése 2012Az adóbevallás kitöltése 2013 valamivel egyszerűbb lesz és többféle módon készíthetjük el.


Lehet kérni a munkáltatót – amely minden év január 31.-ig készíti el a bevallást , ám a törvény nem kötelezi e bevallás készítésére a munkáltatót. Amennyiben a bevallás készítését a munkáltató nem vállalja, úgy erről tájékoztatnia köteles a munkavállalót.



Ha sem a munkáltató nem készít bevallást, sem a munkavállaló nem kéri ezt, úgy a magánszemély kérheti az egyszerűsített bevallást a NAV-tól. Csupán az 1053-as számú nyilatkozatot kell megküldeni 2013 február 15.-ig a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak. Végezetül, ha egyikkel sem kíván élni az adózó, úgy az önadózás módszerét választhatja, így téve eleget az adóbevallás 2013-es kitöltésének.Az önadózás megtételének azonban feltételei vannak.

Ilyen feltétel az, hogy az önadózást választónak kizárólag csak 1 munkahelyről származó jövedelme legyen, amely után az adóelőleg már levonásra került. További feltétel, hogy az önadózó a családi kedvezményét ne akarja megosztani, valamint ne válasszon tételes költségelszámolást. Végezetül meg kell felelnie annak az önadózási követelménynek, hogy az adózó a munkáltatója által érvényesítse az adókedvezményét és az adójóváírását.

Bármely adózási forma választása esetén is az adóbevallás kitöltés 2012 határideje a tárgy évet követő május 20.

Summázva elmondható, hogy valamennyi munkavállaló kötelessége az adóbevallás, de elkészítési módjaiban, az adóbevallás kitöltése 2012-ben alternatívák léteznek, melyek közül szabadon lehet választani.