kjt bértábla 2013/2014 kjt: bértábla egészségügy

Bérpótlékok az alapbérben

A jogszabályból kikerült a minősítés, vagyis nincs éjszakai és délutáni műszak. – E tekintetben a jogszabály azt se különbözteti meg, hogy valaki sima több műszakban dolgozik, vagy esetleg megszakítás nélküli munkarendben – magyarázta az I. Munkabér Expón Máriás Attila, a BDO munkaügyi szaktanácsadója. Újdonság, hogy a személyi alapbérbe lehetőség lesz beépíteni a műszak-, vasárnapi és éjszakai pótlékot, azonban a rendkívül munkavégzés pótlékát nem (új Mt. 140-142 §).

Éjszakai- és műszakpótlék

A műszakpótlék feltétele, hogy a munkaidő heti szinten elérje a 80 órát. – A munkakörhöz tartozó előkészítő, befejező tevékenység része lehet a munkaidőnek – emelte ki Máriás Attila. – A több műszakos tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalónak harminc százalék bérpótlék (műszakpótlék) jár, ha a beosztás szerinti napi munkaideje kezdetének időpontja rendszeresen változik, a tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén – idézte a törvényt Dr. Horváth István.

Éjszakai munkavégzés esetén tizenöt százalék bérpótlék jár – kivéve a műszakpótlékra való jogosultság esetén -, feltéve, ha ennek tartama az egy órát meghaladja. – Eddig a munkaügyi felügyelet a 05:45-06:00-ig tartó időszakra is megkövetelte, most már ezt nem teheti – magyarázta Máriás Attila, hozzátéve, hogy ez örvendetes a munkáltatónak, de a munkavállalónak már kevésbé.

Vasárnapi pótlék: magmaradt, de feltételhez kötött

Az előzőekből is következik, hogy júliustól egy plázában levő ruházati üzlet vezetője csak akkor fog tudni munkavégzést vasárnap rendes munkaidőben elrendelni, ha több műszakos munkáltatónak minősül. Jó hír, hogy a vasárnapi pótlék megmaradt, ötven százalékos vasárnapi pótlék illeti meg a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzésre kötelezett, több műszakos tevékenység keretében és a készenléti jellegű munkakörben dolgozó munkavállalót – 101. § (1) bekezdés d)-e) pontja. – Ha viszont ez megszakítás nélküli tevékenység, mert az illető pl. kórházban dolgozik, akkor ez a pótlék nem jár – fűzte hozzá Horváth István.

Egészségügyi fizetésemelés 2014: jelentős fizetésemelés az egészségügyben. Több mint 65 ezer forinttal emelkedhet a jelenleg bruttó 350 ezer forint alatt kereső orvosok bére – mondta keddi sajtótájékoztatóján Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, ahol Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel és Giró-Szász András kormányszóvivővel közösen jelentették be a fizetésemelést az egészségügyi ágazatban.

A miniszter kifejtette: ebben a körben érintett több mint 16.520 járó- és fekvőbeteg ellátásban dolgozó orvos, a betegellátásban közvetlenül közreműködő 67.978 szakdolgozó, továbbá 1.380 dolgozó, akik nem orvosi, vagy ápolói végzettséggel dolgoznak az egészségügyben, ők például vegyészek, pszichológusok, biológusok, fizikusok. Az egészségügyi szakdolgozóknál egy teljesen új bértáblát dolgoztak ki, amely révén 22 ezer embernek 20 ezer forint feletti, további 32.300 embernek pedig 15 ezer forint feletti lesz az emelés mértéke – mondta az államtitkár.  Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta: azon orvosok, akik – ügyeleti díjazásuk nélkül – jelenleg bruttó 350 ezer forint alatt keresnek, azoknak bruttó 65.823 forinttal emelik a bérét. Hozzátette: ez az érintett orvosok mintegy nyolcvan százalékát jelenti.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár köszönetet mondott a dolgozóknak a kitartásért, és a partnereknek a konstruktív hozzáállásért. Mint mondta, a fizetésemelés 350 ezer forintos bruttó bérig több mint 65 ezer forint lesz. Ez az érintett orvosok 80 százalékát jelenti, e felett sávos rendszerben növekedhetnek a bérek. A szakdolgozók esetében pedig – mivel komoly problémát okozott korábban a bérfeszültség – új bértáblát vezetnek be, ami képes ezt kezelni. Ennek révén 22 ezer embernek 20 ezer forint feletti, további 32 ezer 300 embernek pedig 15 ezer forint feletti lesz az emelés mértéke – mondta az államtitkár. A béremelések alapját a népegészségügyi termékadó és a hatékonyságnövelő átszervezések jelentik – tette hozzá. Az államtitkár elmondta: a több mint 30,5 milliárd forintos fizetésemelést nyárig szeretnék végrehajtani, január 1-re visszamenőleges hatállyal.