Lakástámogatás és Szocpol Kalkulátor 2014 !

SZOCPOL 2014 - ÚJ otthonteremtési program. A kormány meghozta az új otthonteremtési programmal kapcsolatos intézkedéseket. A jövő évben csak azok a házaspárok kaphatnak szocpolt, ahol legalább az egyik személy legálisan dolgozik, azaz munkaviszonnyal rendelkezik. A szocpol igénybevételének további feltétele lesz az is, hogy az igénylőknek nem lehetnek köztartozásaik.

Új lakás építéséhez vagy vásárlásához támogatást csak azok a szülők kaphatnak, akik jelenleg nem rendelkeznek saját ingatlannal. Az építési költségek 70 százalékát számlával kell igazolni. Két gyerek esetében 800 ezer forinttól 1,3 millió forintig adható vissza nem térítendő támogatás, három gyermek vállalása esetén 1,2-2 millió forint adható a lakás nagysága és zöld besorolása szerint. Négy vagy több gyermek nevelése esetén 0,5 millió - 2,5 millió forint között lehet a szocpol támogatás nagysága. A szocpol kamattámogatás új vagy használt lakás építéséhez, korszerűsítéséhez vagy vásárlásához egyaránt igénybe vehető. A kormány elképzelése szerint 2012-ben várhatóan 4 ezren igénylik majd a támogatást, ennek költségére 5,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

szocpol-és-lakástámogatás-2014.jpg

Az igénylés feltételei:

  • új lakás vásárlásához vagy építéséhez lehet igényelni
  • csak olyan természetes személyek igényelhetik, akik nem rendelkeznek lakástulajdonnal
  • az egyik szülőnek legalább féléve fennálló, bejelentett munkaviszonnyal kell rendelkeznie
  • meg kell felelni a méltányolható lakásigénynek feltételeinek,
  • az építendő ingatlannak legalább B energetikai kategóriájúnak kell lennie,
  • számlával kell igazolni a vásárlás/építés költségét
  • az igénylőknek nem lehet köztartozásuk, melyről adóhatósági igazolást kell bemutatni

A szociálpolitikai kedvezmény jellemzői:

  • az igényelhető támogatás összege függ a  lakás nagyságától és a gyermekszámtól,
  • folyósítása utólagos finanszírozás keretében történik,
  • nem csak a meglévő gyermekek után lehet igényelni, „vállalt” gyermekek esetén is jár (40 év alatti házaspárok esetében – függetlenül a meglévő gyermekek számától  - 2 gyermeket lehet előre vállalni, egy gyermeket 4 éven, kettőt pedig 8 éven belül kell „teljesíteni”).
  • Azért, hogy a luxuslakások építése esetén ne lehessen élni a támogatással, a  telekár nélkül számított egy m2-re jutó építési költség (vásárlás esetén a vételár) maximalizálva lesz.

A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése szerint április elsejétől újra igényelhető lenne használt lakásra is vissza nem térítendő állami támogatás – írta a portfolio.hu. A korábban „félszocpolnak" nevezett támogatás több év kihagyás után visszatér: 60 négyzetméteres lakás esetén egy 2 gyermekes család 800 ezer forintot igényelhet. A lakásvásárlási támogatás rendszere 2009-es felfüggesztése óta többször átalakult, jobbára csak a magasabb jövedelműeknek segített az állami dotáció. Az áprilisi változásokkal az egygyerekeseket is támogatja a kormány: egy 45 négyzetméteres garzonhoz is 700 ezer forintot lehet igényelni. Duplájára nő a legkisebb elérhető szocpol a kétgyerekeseknek, 800 ezer forintról – a lakás méretétől, energetikai besorolásától függően – 1,6–2,9 millió forintra. Három gyerekkel 2,9 millió és 4 millió 680 ezer forint közötti, míg négy gyermekkel 3,8 millió és 5 millió 850 ezer forint közötti szocpol igényelhető. A kormány meghatározta a négyzetméterenkénti vételár felső határát, luxuslakások vásárlására nem ad pénzt az állam. Csongrád megyében Szegeden a félszocpolnál legfeljebb 180 ezer, míg a városokban 120, egyéb településeken 100 ezer forint a legmagasabb használtlakás-négyzetméterár.

A jelenlegi lakásvásárlási támogatást mindössze 4000 család tudta igénybe venni. A szigorú feltételeknek Szegeden az átlagosan 15 millió forint körüli új ingatlanok tudtak megfelelni, ami az igényelhető 800 ezer forintos szocpollal együtt is csak keveseknek volt elérhető – mondta Kasza Péter. Az Openhouse ingatlaniroda vezetője szerint a használtlakás-piacon érzékelhető változást hozhat az állami kamattámogatott hitel mellé is igénybe vehető lakásvásárlási kedvezmény.

Nemcsak több pénzzel, hanem jelentős könnyítéssel is számolhatnak a lakásvásárlók. Kettő helyett már egy gyermek után is járna támogatás, a lakás alapterület-minimuma a jelenlegi 60 négyzetméter helyett 45 négyzetméter lenne. Kettő vagy több gyermeket nevelő családok számára a „félszocpolt" meglévő lakásuk bővítésére is elérhetővé tennék a számlákkal igazolt költségek legfeljebb feléig. A kamattámogatási programon már januárban lazított a kormány, miután az új kamattámogatási rendszer elindítása egyelőre szerény eredményeket hozott.