Trafiktörvény 2013-2014 Kiadták az első trafikengedélyt

Kiadta az első működési engedélyeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pest-megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága a július 1-vel nyitó trafikoknak.

Az eddig beadott kérelmek száma azonban csekély, ezért a NAV az ügyfelek számára a kérvény mielőbbi beadását javasolja. „A dohánytermék kiskereskedelmi jogosultság átengedésére kiírt pályázat 5415 nyertese közül 5378-an felkeresték az érintett megyéhez tartozó Széchenyi Programirodát szerződéskötés céljából, ennek alapján az aláírások menete igen sikeresnek bizonyult! Felkészülésüket „Tájékoztató nemzeti dohánybolt nyitásához és üzemeltetéséhez” címen megtalálható anyaggal is igyekszünk segíteni” – olvasható a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapján.

Hozzáteszik, az elmúlt időszakban több köszönőlevelet is kaptak és néhány igen megható, sikeres családi történetet osztottak meg a céggel a nyertes pályázók. „Amennyiben sikertörténetét, boldogságát Ön is megosztaná velünk, kérjük írjon Nekünk. Szívesen fogadjuk továbbá az új dohányboltok külső-belső fotóit, melyet ha hozzájárul, akár közzé is teszünk honlapunkon! Legyünk együtt büszkék a Nemzeti Dohányboltokra!” – közli a cég. A Trafik-Károsultak mozgalom közben gőzerővel gyűjti az aláírásokat, amellyel többek között a koncessziós eredmények azonnal megsemmisítését követelik.

Szintén nehezíti a nemzeti dohányboltosok helyzetét, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyügyi Hivatal még nem adott ki jóváhagyást AEE-egységgel rendelkező pénztárgépre. A hatóság jelenleg öt kérelmet vizsgál, közte a Laurel két rendszerét is, de még egyik sem kapta meg a zöld jelzést. Úgy becsülhető, hogy Magyarországon évente a legális forgalomban mintegy 12 milliárd szál cigaretta és mintegy 5 ezer tonna vágott dohány fogy. A NAV adatai szerint viszont 2012 első harmadában a cigarettaértékesítés közel 20 százalékkal csökkent: 3,5 milliárd szálról 2,8 milliárd szálra. Közben a vágott dohány fogyasztásának növekedési üteme is lanyhulni látszik. Tavaly áprilisához képest 13 százalékkal csökkent a teljes dohánypiac.