Családi adózás: További 10 százalék adókedvezményt kapnak a családok 2014-ben

A nyáron a parlament elé kerül a családok csődvédelméről és a családi adókedvezmény kiterjesztéséről szóló KDNP-s javaslat - mondta a Magyar Hírlapnak adott, szombaton megjelent interjújában Harrach Péter. A családi adókedvezmény kiterjesztése a fizetés 10 százalékát jelentené, tehát akik az szja-ból nem tudják a teljes kedvezményt érvényesíteni a munkavállalói járulékból ilyen mértékig is megtehetik majd. Ez a költségvetésnek jövőre 30 milliárd forintba kerül.

A KDNP frakcióvezetője a családok csődvédelmével kapcsolatban azt mondta: egy családi csődbiztos személyén keresztül, aki képes megoldani a különböző tartozások átütemezését, és tartja a kapcsolatot a pénzintézettel, illetve egyéb lehetőségek biztosításával segítenék a csődhelyzetből való kikeveredést. Ezt egészíti ki - ha az érintettek együttműködnek - bizonyos idő után az adósság elengedése.

A családi adókedvezménnyel kapcsolatban azt fejtette ki: a 2011-es adatok szerint a gyermeket nevelő családok mintegy száznyolcvanmilliárd forintnyi kedvezményt vettek igénybe, de az alacsony jövedelműek nem tudták teljesen kihasználni a lehetőségeket, száztizenkétmilliárdot "bennhagytak" az államkasszában. A javaslat szerint ennek egy részét úgy adnák oda nekik, hogy a munkavállalói tb-járulék egy részéből, a nyugdíjjárulékból is leírhatnák a szülők a kedvezményt. Ez a fizetés tíz százalékát jelentené, s a jövő évet tekintve ezzel további harminchatmilliárdnyi, gyermekek után járó adókedvezmény maradna a háztartásoknál - mondta Harrach Péter.

Nem előzmény nélküli

A politikai döntés a családi adókedvezményről már korábban megtörtént, az viszont eddig kérdéses volt, hogy mikortól és milyen mértékű további kedvezményről van szó.

A családi adókedvezmény jelenleg egy vagy két gyermek után havonta gyermekenként 10 ezer forint, három vagy több gyermek esetén 33 ezer forint kedvezmény a 16%-os szja-ból. A szülők meg is oszthatják a kedvezményt. Azonban ha a szülő fizetése alacsony, és így adója is kevesebb, a kedvezményt nem tudja érvényesíteni. Három vagy több gyermek esetén pedig magas jövedelem kell a kedvezmény teljes érvényesíthetőségéhez.


A héten megjelentek olyan hírek, hogy nyáron elkészülhet egy átfogó demográfiai program, aminek egy eleme lenne a családi adókedvezmény kiterjesztése, de rugalmassá tennék a gyedet és gyest, jelentősen megemelnék a tgyást és támogatnák a munkahelyi napköziket. Akár lehet, hogy erre a készülő törvénycsomagra kellett, legalábbis részben, a hétfőn bejelentett Varga-csomag.

 Ezekkel a javaslatokkal ösztönözne a kormány gyermekvállalásra

A családi adókedvezmény gyermekvállalást ösztönző hatását azonban némiképp megkérdőjelezi, hogy a legfrissebb adatok szerint újabb mélyponton vannak a gyermekszületések, pedig a kedvezmény már 2010 óta érvényben van.