Trafik árrés, haszon: Már napi félmillió a forgalmuk a jobb helyen lévő dohányboltoknak

Egyre több mosolygós trafikos lehet az országban, ugyanis a kezdeti problémák után már egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak. És ez még csak a kezdet, hiszen a kereskedők még nem építették be áraikba a 10 százalékos árrést.

Eddig csak kiadásuk volt a trafikosoknak, de mostanában a bevételi oldalon is egyre nagyobb összeget könyvelhetnek el – írja a Világgazdaság. A lap szerint a jó üzlethelyiséget választó koncessziótulajdonosok napi félmillió forintos forgalomnak örülhetnek.

A cikk szerint a nagykereskedők még nem építették be áraikba a 10 százalékos árrést, de a drágulás heteken belül bekövetkezhet. Ez 120-140 forintos árnövekedést eredményezhet.

A Világgazdaságnak Király Antal, a Trafikos Franchise Kft. vezetője azt mondta: a forgalom rövid időn belül a napi egymillió forint fölé is mehet, amikor az emberek már az italokat is a trafikokban fogják megvenni. Az olcsó sör elszipkázza majd a vevőket a kisboltoktól – tette hozzá.

A kezdeti gyér forgalom után mostanában kezdett el emelkedni a nemzeti dohányboltok forgalma. Sok dohányos ugyanis július első felében bespájzolt és mostanra fogytak el a készletek. „A kezdeti 50 ezer forintos napi forgalom már több helyen elérte a napi 500 ezer forintot” – mondta lapunknak Király Antal. A Trafikos Franchise Kft. vezetője hozzátette: most még a kifutó készleteket árulják, a nagykereskedők még nem építették be az áraikba a 10 százalékos árrést, de ez szerinte heteken belül bekövetkezik. Ez 120-140 forintos drágulást jelenthet. Mivel az értékadó és az áfa felnagyítja az árrés növelésének hatását, így a kiskereskedelmi árrés 4-ről 10 százalékra történő emelése a teljes fogyasztóiár-index szintjén is érzékelhető áremelkedéssel járhat. Feltételezve, hogy a nagykereskedő saját bevételét változatlanul tartja, az MNB számításai szerint a 10 százalékos árrés a cigaretta árának mintegy 16 százalékos emelkedésével járhat.

A jövedelmezőség biztosítása érdekében megnövelt árrés a jelenlegi struktúra mellett azonban éppen az ellenkező hatást is kiválthatja. Hiába lesz ugyanis magasabb egy doboz dohányterméken realizálható árrés-százalék, ha eltűnik a piacról a legálisan értékesíthető mennyiség és a kereslet a feketepiacra vándorol át. A NAV hivatalos adatai szerint a cigaretta értékesítése 2012 és 2013 április hónapokat összehasonlítva ötödével csökkent, amit a fogyasztási dohány piac már nem tudott ellensúlyozni.

„A forgalom rövid időn belül a napi egymillió forintos szint fölé is mehet, amikor az emberek már az italokat is a trafikokban fogják megvenni. Az olcsó sör elszipkázza majd a vevőket a kisboltoktól” – fogalmazott Király Antal. A mintegy száz tagból álló trafikos-hálózat vezetője minden nap várja az 1417 kistelepülésre kiírt pályázat eredményét, de úgy kalkulál, hogy az csak szeptemberre fog kiderülni. Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. addig is az önkormányzati képviselő-testület javaslatára jelöli ki az ideiglenes árusítókat az ellátatlan területeken. „Kezdetben voltak nehézségek, fel kellett venni a tempót, de mára utolérte magát a rendszer, folyamatosan bővül a termékkör” – mondta lapunknak Légrádi Petra, a cég szóvivője.

A jövőben is folyamatos lesz a nemzeti dohányboltokban az ellenőrzés, 11 koncessziótulajdonos ellen már eljárás indult 18 éven aluliakra vonatkozó jogsértés miatt. Ez először boltbezárást von maga után, a jogszabálysértés ismétlődése esetén pedig koncessziómegvonáshoz is vezethet. A visszavont koncessziókra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium minden esetben új pályázatot ír majd ki.

A multik is mindent megtettek azért, hogy magukhoz csábítsák a trafikokat. A TESCO újabb sikeres tárgyalásokon van túl, három budapesti, valamint a budaörsi egységükben is hamarosan nemzeti dohánybolt nyílik. Így 217 egységükből már 96-ban lesz trafik, például Kaposvár kivételével minden megyeszékhelyen sikerrel jártak. Három eset lehetséges: a parkolóban különálló pavilonban, bérbe adott üzletsoron, vagy a Tesco Expresszben leválasztott helyiségben.