Fedezetlenségi díjak és Díjnavigátor 2013/2014

A 2013. évre érvényes fedezetlenségi díjak

A biztosítók a szerződéskötéskor kötelesek meggyőződni arról, hogy a szerződő eleget tett a korábbi biztosítási időszakokban fennálló díjfizetési kötelezettségének.

A Gfbt. az „elmaradt díj” fogalom helyett 2010. január 1-jével bevezette a „fedezetlenségi díj” fogalmát. A fedezetlenségi díj az adott gépjármű vonatkozásában az üzemben tartó biztosítási kötelezettségének díjfizetés hiányában kockázatviselés nélküli időtartamára (a fedezetlenség időtartamára) a Kártalanítási Számla kezelőjét megillető, előre meghirdetett tarifa alapján utólagosan megállapított díj. A jogszabály a Kártalanítási Számla kezelőjét hatalmazza fel és egyúttal kötelezi is a fedezetlenségi díj járműkategóriák szerinti mértékének évenkénti meghatározására és meghirdetésére a biztosítók díjhirdetésére előírt azonos határidővel, azaz október 30-ával.

A MABISZ, a biztosítók díjhirdetésével együtt, az alábbiakban teszi közzé a fedezetlenségi díjak 2013. évre érvényes tarifáit. A fedezetlenségi díjak naptári évre vonatkoznak, így amennyiben a fedezetlenséggel érintett időszak két naptári évet is érint, eltérő díjak kerülhetnek felszámításra.

A fedezetlenségi díj 2013. évre érvényes mértékei az egyes kategóriákban a következők (a díjak a baleseti adót nem tartalmazzák):

 

SzemélygépkocsiFt/nap
0-37 kW 260
38-50 kW 330
51-70 kW 380
71-100 kW 440
101-180 kW 560
180-kW felett 600
Motorkerékpár
1-12 kW 40
13-35 kW 70
36-70 kW 120
70 kW felett 200
Autóbusz
10-19 férőhely 330
20-42 férőhely 740
43-79 férőhely 740
79 férőhely felett 1050
Trolibusz1020
Tehergépkocsi
500-3500 kg 430
3501-12000 kg 740
12000 kg felett 1180
Vontató1650
Mezőgazdasági vontató100
Pótkocsik, félpótkocsik
1-750 kg össztömeg 100
751-10000 kg össztömeg 100
10000 kg össztömeg felett 100
Lassú jármű100
Munkagép100
Segédmotoros kerékpár0
4 kerekű segédmotoros kerékpár100


Az üzemben tartó köteles a fedezetlenségi díjat megfizetni. A teljes fedezetlenségi díjat az a biztosító köteles kiszámítani és beszedni, amely az üzemben tartóval a fedezetlenség időtartamát követően szerződést köt. Az üzemben tartó a kiszámított fedezetlenségi díjat az esedékes biztosítási díjrészlettel együtt - a biztosítási időszakra járó díj teljes megfizetése esetén 30 napos határidővel - köteles megfizetni. Lényeges változás 2013. január 1-jétől, hogy ha az Ön szerződése díjnemfizetés miatt megszűnt, akkor a jogszabályban kötelezően előírt  – a megszűnt szerződését kezelő biztosítójához történő  – visszakötéskor nemcsak a fedezetlenségi díjat és a türelmi időre járó díjat, hanem a biztosítási időszakra hátralévő teljes díjat is meg kell fizetnie.

A fedezetlenségi díj meg nem fizetése esetén a biztosító ugyanazt az eljárást követi, mint a biztosítási díj meg nem fizetése esetén, azaz a fedezetlenségi díj meg nem fizetése is a szerződés díjnemfizetéssel történő megszűnéséhez vezet.

A táblázatból látható, hogy egy adott időszakra számított fedezetlenségi díj jóval magasabb az adott járműkategória ugyanekkora időszakra eső „normál” biztosítási díjánál. Ez szándékosan van így, a jogalkotó ezzel is ki akarja kényszeríteni a jogkövető magatartást, a felelősségbiztosítás megkötését. A jogszabály nem ad lehetőséget sem a fedezetlenségi díj elengedésére, sem a részletfizetés engedélyezésére.

Azt javasoljuk tehát, hogy mindent kövessenek el azért, hogy esetükben ne álljon elő fedezetlenségi időszak, ezért ha a befizetési csekk nem érkezik meg, a banki átutalás, inkasszó nem történik meg a fizetési határidőt megelőzően, akkor feltétlenül vegyék fel a kapcsolatot biztosítójukkal, illetve bankjukkal és jelezzék a problémát.

Az a tény, hogy a jármű hosszabb ideig nincs használatban, önmagában még nem mentesít a törvény szerinti biztosítási kötelezettség alól. Ha hosszabb ideig nem használják a járművűket és nem akarnak erre az időszakra biztosítási díjat fizetni, akkor a közlekedési hatóságnál vonassák ki ideiglenesen a járművet a forgalomból, ugyanis csak ez esetben mentesülhetnek a díjfizetés terhe alól erre az időszakra!

A Díjnavigátor :

 

A MABISZ Díjnavigátora idén is hiteles tájékoztatást nyújt az autósoknak
Sajtóközlemény (2013.10.31.)

Kgfb: Új korszak
Sajtóközlemény (2013.10.22.)

Tisztelt Felhasználó!

Bizonyára Ön is tapasztalta az internetes kereskedelem térhódítását napjainkban. A biztosítók elhatározták, hogy segítik és támogatják a fogyasztót abban, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés megkötése során gyorsabban jusson hozzá a számára fontos információkhoz.

Ebben nyújt segítséget a MABISZ által működtetett díjkalkulátor program, amely összehasonlíthatóvá és átláthatóvá teszi az Ön számára a Díjnavigátorhoz csatlakozó biztosítók díjait.

Önnek csak annyit kell tennie, hogy a MABISZ által működtetett online felületen megadja a díjkalkulációhoz szükséges adatokat. A MABISZ megküldi a biztosítók részére azokat az adatokat, amelyek az egyes díjkalkulációk elkészítése érdekében a biztosítók számára szükségesek, a biztosítók pedig visszaküldik az így kalkulált díjat a MABISZ részére. Az így megmutatott díjak a biztosítók saját honlapján keresztül megkötött online szerződéskötések díjai. Amennyiben a biztosító más - nem internetes - csatornákon keresztül a bevitt paraméterekre kedvezőbb díjat is ajánl, akkor a MABISZ Díjnavigátor ezt a díjat is megjeleníti, külön jelezve, hogy ezzel a díjjal hogyan köthető meg a szerződés.

A feltüntetett díjak a határozatlan tartamú, egyedi szerződésekre vonatkoznak. A Díjnavigátor nem mutatja be tehát a biztosítótársaságok ún. flotta szerződéseinek díjait, a veterán autók tarifáját, a határozott idejű szerződések tarifáját, nem tudja továbbá a rendszer kezelni azokat a kedvezményeket, amelyeket az arra jogosultak csak az erre a célra fenntartott felületen - kedvezményezettként külön kóddal - érhetnek el, amennyiben ilyen kedvezmény az adott biztosítónál létezik.

Tájékoztatjuk, hogy a MABISZ online felületén megjelenő díjak a biztosítók részéről nem minősülnek ajánlatnak, azok tájékoztatásul szolgálnak, azok helyességéért, érvényességéért a biztosítók felelnek.

Amennyiben azonban a Felhasználó a weboldalon keresztül kért adatokat tévesen vagy hiányosan adja meg, az ebből eredő károkért sem a MABISZ, sem pedig a biztosítók nem felelnek.

A MABISZ a Díjnavigátoron keresztül csak a díjszámítást teszi lehetővé, szerződéskötést, felmondást, kártörténeti igazolás beszerzését nem intézi. A korábbi szerződés felmondásával kapcsolatos tudnivalókat, illetőleg a standard felmondási nyomtatványt oldalunkon szintén megtalálja. A felmondással kapcsolatban kérjük, ügyeljen arra, hogy a tavaly év végi jogszabályváltozás nyomán az egyes szerződések évfordulója nem szükségszerűen egyezik meg a naptári évfordulóval.