Széchenyi 2020, támogatás és pályázatok !

Nyárig várni kell az új uniós pályázatokra, amelyek bőséges forrásokat biztosítanak majd a cégeknek. Ezeket leginkább majd eszközök beszerzésére, beruházásokra lehet elkölteni. Megnő a visszatérítendő támogatások aránya, ami a valóban életképes projekteknek kedvez.

Már meg is van a neve a következő hétéves uniós fejlesztési programnak: Széchenyi 2020. Talán csak a név emlékeztet majd a korábbi rendszerre, szinte mindenben jelentős változások lesznek. A még Matolcsy György fejéből kipattant 60 százalékos vállalkozásfejlesztési arányt kezdetben igen szkeptikusan fogadták az EU központjában. Mára azonban megbarátkoztak már vele. Igaz, nem arról van szó, hogy minden támogatás 60 százaléka a közvetlenül a cégeknél landol, hanem ekkora arányban részesednek a gazdaságfejlesztést szolgáló pályázatok a teljes keretből. Ebbe pedig beleférnek a dolgozói továbbképzések, vagy akár a közmunkások jelenleg is uniós pénzből fizetett oktatása is. Egyébként az kifejezett uniós kérés volt, hogy a Szociális Alapból a tervezettnél több társadalmi projektet valósítsunk meg.

További uniós elvárás volt a visszatérítendő források arányának jelentős emelése. Az ajándékpénzek gazdaságélénkítő hatásában már Brüsszelben se nagyon hisznek. Az előbbiek nagy előnye, hogy így önfenntartó támogatási rendszerek jöhetnek létre, a visszafizetésekből újabb támogatásokat lehet finanszírozni. Ez a rendszer működik már a Jeremie kockázati-tőke alapoknál, bár még jó pár év lesz, amíg elkezdenek visszafolyni az uniós támogatások a sikeres befektetések lezárásaként.

NYERTESEK ÉS VESZTESEK
Az új hét éves költségvetési időszak operatív programjai (OP) is elkészültek már, társadalmi vitájuk is lezajlott. Jelenleg vezetik át a javaslatokat és fogalmazzák a válaszokat. A tervek szerint 4100 milliárd forint gazdaságfejlesztési támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felügyel majd. A következő hét év nagy vesztese viszont a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) lehet. A közlekedésfejlesztési pénzek a felére csökkennek, a környezeti és az energetikai források harmadával zsugorodnak.
Ösztönzőket is be szeretnének építeni a rendszerbe, tervben van, hogy az alapvetően visszatérítendő támogatásokat a szerződésszerűen, problémamentesen teljesítő kedvezményezetteknek, amennyiben a projektek az elvárásoknak megfelelően halad, nem kell visszafizetniük. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára kérdésünkre elmondta, hogy szeretnék kibővíteni az automatikus pályázatok körét. Korábban is voltak olyan kkv-kat segítő kiírások 25 millió forintos összeghatárig. Ezekben a feltételeket teljesítő cégek a keret erejéig az adatlap kitöltése után automatikusan megkapják a pénzt.