A bankok nem emelhetik egyoldalúan a fogyasztói kölcsönök kamatait

Mindaddig, amíg bíróság ki nem mondja, hogy tisztességesek a bank fogyasztói hitelekre vonatkozó általános szerződési feltételei, nem lehet emelni a kölcsönök kamatát, költségeit, díjait – vélhetően ezzel kiegészítve fogadják el pénteken a legújabb devizahiteles mentőcsomagot.

A bankok nem emelhetik egyoldalúan a fogyasztói kölcsönök kamatait, költségeit és díjait addig, amíg az érintett általános szerződési feltételeik tisztességességét jogerős bírósági döntés meg nem állapítja – egy ilyen módosítást is beadott a kormányoldal a devizahiteles mentőcsomaghoz.

Egy másik javaslat értelmében a mentőcsomag nemcsak a végtörlesztésben érintettekre nem vonatkozna, hanem azokra sem, akik kölcsönszerződését az eszközkezelő rendezte.

A várhatóan pénteken elfogadandó törvény kimondaná azt is: felfüggesztik a folyamatban lévő pereket és végrehajtásokat, legkésőbb december 31-ig. A változtatás pontosítja azt is, hogy a jogszabály a 2004. január 1-jén vagy azt követően és a törvény hatálybalépéséig megkötött hitelszerződésekre vonatkozik, de olyan eljárási szabályokat is rögzít, amelyek gyorsíthatják az esetlegesen a bankok által indított pereket.