Hitel és kölcsön igénylés bárlistásoknak 2022

Hitel és kölcsön igénylés bárlistásoknak 2022

Ha személyi kölcsönre vagy lakáshitelre van szükséged, akkor az alábbi feltételeknek kell megfelelned:

Hitel kereső

 

Életkor

A legtöbb bank már 18 éves kortól is folyósít hitelt. Egyes hitelezőknél ez a korhatár magasabb: van, ahol 21., 23. vagy 25. életév betöltése szükséges.

A bankok általában egy felső életkort is meghatároznak, ami a futamidő végéhez van kötve. Ez általában 70-75 év között szokott lenni. A futamidő lejártakor az adós nem lehet ennél idősebb.

Személyi igazolvány

Személyi igazolvány nélkül nem tudsz hitelt felvenni. Ez abban az esetben is szükséges, ha az igénylés és folyósítás online történik.

Lakcím

Ha magyarországi hitelezőtől szeretnél hitelt igényelni, akkor magyarországi lakcímmel kell rendelkezned. Ezt érvényes lakcímkártyával tudod bizonyítani.

Munkahely

A hitelfelvételhez stabil munkahely szükséges. A legtöbb esetben legalább 3 hónapos rendszeres munkaviszonyt várnak el.

Ha kevesebb, mint 3 hónapja dolgozol a jelenlegi munkahelyeden vagy próbaidőre alkalmaztak, akkor nem vehetsz fel hitelt.

Jövedelem

Bármilyen típusú hitelt szeretnél felvenni, legyen az személyi kölcsön vagy lakáshitel, állandó jövedelem nélkül nem fogják jóváhagyni az igénylést.

A banknak meg kell győződnie arról, hogy a törlesztőrészletet az ügyfél probléma nélkül fizetni fogja.

A hitelfelvételhez legalább minimálbérrel megegyező jövedelem szükséges, viszont egyes bankoknál ez sem lesz elég, ugyanis ennél nagyobbra lehet szükség.

A jövedelem nagysága a legtöbb esetben a THM mértékét is befolyásolja. Nagyobb (általában 200.000 Ft feletti) jövedelem mellett alacsonyabb kamatot kaphatsz.

Az állandó jövedelmet egy erre alkalmas dokumentummal tudod bizonyítani. A legtöbb esetben egy munkáltatói igazolást várnak el, viszont ha ezzel nem rendelkezel, akkor egyéb dokumentumok is megfelelnek:

  • Ha külföldön dolgozol, akkor külföldi munkáltató által kiállított munkáltatói igazolást kell benyújtanod.
  • Vállalkozók esetében illetékes adóhatóság által kiállított jövedelemigazolás és NAV 0-s igazolás szükséges.
  • Nyugdíjasok esetén nyugdíjigazolványt és 3 havi nyugdíjszelvényt, bankszámlára történő utalás esetén 3 havi bankszámlakivonatot kérnek.

Vannak olyan hitelezők, ahol a munkáltatói igazolás helyett elég egy bankszámlakivonatot felmutatni.

KHR lista

Hitel igénylése esetén nagyon fontos, hogy ne legyen negatív KHR státuszod. Ha aktív státusszal vagy jelen a KHR listán, akkor a bankok nem fognak hitelt adni.

Ha rendezed a tartozásod és lekerülsz az aktív KHR listáról, akkor passzív állapottal még egy évig a listán maradsz. Ezt a bankok figyelembe fogják venni, ugyanis a legtöbb esetben még a passzív státuszt is elutasítják.