Itt a Magyar görögdinnye-jövő hétig kipörög a külföldi dinnye: a dinnye ára 2014-évben kb 70-80ft-ról indult !

A dinnye árak kb 70-80ft körül alakulnak idén jelenleg ! A Dinnyetermelők Országos Szövetségének elnöke kedden arról számolt be az MTI-nek, hogy a magyar termelők információi szerint a nagy áruházláncok közül többen a magyar dinnyeszezon indulásának hetében tervezik akciózni az import görögdinnyét, a kilogrammonkénti fogyasztói árat 150-160 forintról 90-100 forintra csökkentik. Oravecz Tamás szerint az akcióra készülő áruházláncok felboríthatják az egyébként is sérülékeny magyar dinnyepiacot, ahol 2500 magyar termelő biztosítja a termést.

A CBA csak magyar dinnyét árul

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója azt mondta: a CBA üzleteiben központi akció keretében már jelenleg sem árulnak akciós áron külföldi görögdinnyét. Tudomása szerint vasárnap befejeződik az akció az utolsó - általa közelebbről meg nem nevezett - boltokban is.

A kommunikációs igazgató szerint így előreláthatólag a jövő hét elejétől már csak magyar görögdinnyét értékesítenek az üzletekben. Várhatóan a hétvégén érkeznek az első nagyobb magyar dinnyeszállítmányok a CBA üzleteibe, és ettől kezdve csak magyar görögdinnyét kínálnak a vásárlóknak - közölte.

A Tesco és az Auchan jövő héten cserél

A Tesco-Global Áruházak Zrt.-nél arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a magyar dinnye akkor kerül majd az eladótérbe, ha a magyar termelők teljes egészében el tudják látni a magyar termesztésű szántóföldi gyümölccsel a Tesco áruházakat. Jövő hét elejétől várhatóan már kizárólag magyar dinnyét forgalmaznak országszerte a Tesco áruházak.

A magyarországi Auchan áruházakban szintén ezekben a napokban cserélik az importból származó görögdinnyekészleteket belföldi árura - mondta Gál Judit szóvivő. Az importkészlet folyamatos csökkenésével egyre több lesz a magyar görögdinnye az Auchan áruházak eladótereiben. A készletcsere várhatóan egy hétig tart. A magyar görögdinnye kínálati csúcsát július 20-a körül várják az Auchan áruházakban.

A gazdák és a kereskedők jelzései szerint a görögdinnyeszezon ezen a hétvégén kezdődik Magyarországon, napokon belül megjelenik a magyar görögdinnye a belföldi gyümölcspiacon. Az idei dinnyeszezon a kedvező tavasz miatt két héttel korábban indul. Az előzetes becslések szerint a hatezer hektár termőterületről összesen 220-230 ezer tonna dinnyét takaríthatnak be Magyarországon.