Új lottó: az Eurojackpot is milliárdos nyereményekkel csábíthat

Biztossá vált, hogy a Szerencsejáték Zrt. is csatlakozik az Eurojackpot nevű európai lottóhoz. „A Szerencsejáték Zrt. a kérelmet már valóban benyújtotta. A NAV az Eurojackpot nevű játék szervezését engedélyezte” – közölte lapunkkal a hatóság. Az engedély egyelőre 2015. szeptemberéig érvényes. Az állami cégnek így jelenleg már húsz sorsolásos játékra van jogosítványa. Korábbi információink szerint október 4-től már a hazai lottózókban is lehet majd találkozni a csehországi és a szlovákiai bevezetéssel együtt már 17 országban játszható szelvényekkel.

Az Eurojackpot drágább lesz a lottónál, de többet is lehet vele nyerni. Úgy értesültünk, hogy az alapjáték 640 forint körül lesz, de ez az euró árfolyamával együtt változhat. A skandináv országokon kívül Németország, Olaszország, Spanyolország, Szlovénia és Horvátország is tagja a játéknak. Németh Lászlóné miniszterelnökségi államtitkár múlt heti expozéjában azt mondta, a szerencsejátéktörvény-módosításnak köszönhetően a Szerencsejáték Zrt. október 4-én Magyarországon is el tudja indítani a játékot, mivel a módosítással a hatóságközi megállapodások megkötése nem lesz előfeltétele a tevékenység megkezdésének.

Legutóbb egy szerencsés finn játékos 18 milliárd forintot nyert a lottóval. „Hat hónapon belül, már második alkalommal döntötték meg az Eurojackpot lottó rekordját. A nyertes a Finnország déli részén található Espoo nevű településen vásárolta meg a 61,2 millió euró értékű szelvényét, nem messze Helsinkitől. Ez az európai lottó főnyeremény bevonult a lottótörténelembe” – írta a szuperlotto.com. Hozzátették: az előző Eurojackpot rekord összegét szintén finn szelvénnyel emelték le, de azt egy 10-tagú lottózó csoport zsebelte be és tizedelte fel. Az új országok csatlakozásával 270 millió ember tippelhet majd a számokra. Változik a főnyeremény megnyerésének az esélye is 1:59 millióról 1:95 millióra. Az új szabályok szerint pedig 50-ből öt számot, valamint 10-ből két számot kell majd eltalálni.

Kérdés persze, hogy az új játék a hagyományos lottót kedvelők körében mennyire lesz népszerű. Nemrég volt ugyanis a háromezredik sorsolása. Idén 57 éve, egészen pontosan 1957. március 7-én volt az első ötöslottó-sorsolás. A Szerencsejáték Zrt. ragyogó első féléves eredményt produkált: 904 millió alapjátékot vásároltak a játékosok, ez 240 millió darabbal több, mint tavaly ilyenkor. Az ebből fakadó 147,7 milliárd forintos árbevétel abszolút rekordnak számít. Így nem tűnik elérhetetlennek, hogy a teljes évet akár a 280 milliárd forintot is meghaladó forgalommal zárják. Gyakorlatilag a totó kivételével valamennyi játéktípusnak növekedett a forgalma. A tippmix árbevétele elérte a 41,7 milliárd forintot, ez közel 40 százalékos növekedést jelent, de nagyon bejött a Szerencsejáték Zrt.-nek a tavaly májusban indult Tippmixpro is: az online fogadási oldal 8 milliárd forinttal járult hozzá a rekordhoz. Az Eurojackpot információs eszközeit 57,8 millió forintért gyártatja le a Szerencsejáték Zrt.

 

Megérte a skót népszavazásra fogadni

A Herald napilap szerint összesen 12 millió angol font, azaz 4,75 milliárd forintértékben fogadtak a skót függetlenségi népszavazás kimenetelére. Ez rekordnak számít az Egyesült Királyságibeli politikai témájú fogadások terén – írta a Fortunaweb.hu. A William Hill egyedül 2,8 millió font értékben regisztrált fogadásokat. A cég szóvivője, Graham Sharpe szerint az országszerte megtett fogadások száma és értéke minden előrejelzést felülmúlt. Az sem fordult még soha elő, hogy a népszavazásra feltett összeg meghaladta egy kiemelt futballmeccsre feltett tétek összegét, most ez történt.