A szocpol új nevet kap, mondta Rogán a hírtv P8 című műsorában!

A kormány 2015-ben fogja a szociálpolitikai támogatást más néven a szocpolt újra tárgyalni és 2016-ban új néven indul (csok) el majd mondta Rogán Antal ! Új-szocpol-2016-Rogán_Antal.jpg

Otthonteremtési programot indít 2016-ban a kormány, kiszélesítik a régi szociálpolitikai támogatást, és 2016. január elsejétől a kétgyermekesek adókedvezményét is növelni kezdik. A kedvezmény négy év alatt a duplájára nő.

„El fog indulni 2016-ban egyébként egy otthonteremtési program is.” P8 című műsorunkban jelentette be a Fidesz frakcióvezetője, hogy a kormány otthonteremtési program indítását tervezi. „Jelentősen ki fogjuk szélesíteni a régi szociálpolitikai támogatást, ami feltehetőleg egy új nevet kap, és ezzel el fog indulni az első komoly lakásépítési program, erre már 2015 végén jelentkezni lehet, ezért is foglaljuk ezt törvénybe. Tehát megtörténnek azok lépések, amik azt gondolom, hogy ahhoz kellenek, hogy a családok adóterhe csökkenjen, az élő munka terhe, az ne növekedjen, és ha lehet, akkor a családalapítást, a gyerekvállalást, azt tudjuk támogatni a költségvetésen keresztül” – szögezte le Rogán Antal.

A program részletei egyelőre nem ismertek, de a kormány továbbra is kiemelt figyelmet fordít a gyermekes családokra. „Az előző ciklusban az egykulcsos, családi adórendszer és a munkahelyvédelmi akció bevezetésével jelentősen csökkentettük az élőmunka terheit is. Folytatjuk a munkát terhelő adók csökkentését és a gyermeket nevelők kiemelt támogatását” – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Ennek részeként 2016-tól négy év alatt a duplájára emelik a kétgyermekesek családi adókedvezményét, ezzel ösztönözve a második gyermek vállalását.

Jelenleg két gyermek után húszezer forint a kedvezmény mértéke, ez 2019-re érné el a negyvenezret úgy, hogy évi ötezer forinttal növekedne. Az intézkedés 55-60 milliárd forintot hagy a családoknál és mintegy háromszázezer szülőt érint.

Vágó Mária és férje két gyermeket nevelnek. A kormány családbarát intézkedéseit már eddig is érezték, a januárban bevezetett gyed extra is sokat segített rajtuk. „Fontos, hogy a kormánynak előre tervezhető és a családokat segítő programja van. Én például két hónapja mentem vissza a munkahelyemre, így a fizetésem mellett még fél évig megkapom a gyedet extraként, és a gyermekem kettő- és hároméves kora között pedig a gyest” – mondta Vágó Mária.

A családosok mellett a friss házasokat is támogatja a kormány 2015-től. „Ez azt jelenti, hogy 2015. január elsejétől azok a házasok, ahol legalább az egyik fél az első házasságát köti, adókedvezményben részesülnek. Ez egy havi ötezer forintos adókedvezményt jelent. Tehát, ha ezt éves szinten nézzük, akkor ez hatvanezer forint” – mondta Novák Katalin családügyi államtitkár.

A juttatás maximum két évig jár vagy az első gyermek fogantatásáig. Ebben az esetben már igénybe vehető a magasabb összegű családi adókedvezmény. 2014 első nyolc hónapjában a születések és a házasságkötések száma is emelkedett, a mostani intézkedésektől további javulást vár a kabinet.

Az Együtt–PM szerint elemezni sem érdemes a kormány jövő évi adótörvény-javaslatát. Az ellenzéki pártszövetség közleményében kifogásolta, hogy az Orbán-kabinet vállalásaival szemben továbbra is kétkulcsos marad a társasági adó és nem vezetik ki a különadókat sem. Az Együtt–PM egyúttal ismét követelte, hogy a kabinet vesse el a héten bejelentett internetadó tervét. A szövetség kiemelte: kiszámítható, stabil alapokon nyugvó gazdaság- és adópolitikát vár el a kormánytól, továbbá olyan lépéseket, amelyekkel helyreállítható a bizalom. Rogán Antal videóját itt nézheti meg