Mennyi 1 kilowatt áram ára 2015-ben? - Kivonul az áramkereskedéből a GDF Suez

A MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. veheti át a francia GDF Suez egyik itthoni üzletágát – írja a Napi Gazdaság a Gazdasági Versenyhivatal honlapjára felkerült fúziós kérelemre hivatkozva. Csak az a kérdés, hogy így mennyi lesz 1 kilowatt áram ára 2015 január 1 után ? Emelik az áram árát ? aramar_ára_2015.jpg

A lap hétfői cikke szerint a MET a GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt. villamosenergia-kiskereskedelemmel foglalkozó portfólióját vásárolná meg, így a francia cég megtartaná a társasághoz tartozó gázkereskedelmi tevékenységet. A GDF Suez idén már megvált a Dunamenti Erőműtől is, a vevő akkor szintén a MET Csoport volt – emlékeztet az újság, azt mondják a szakértők, hogy az áram ár ingadozó teljesítményt nyújt így is és még jobban elszabadulhatnak a lakossági áram árak.

A GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt. a nyilvános cégadatok szerint az elmúlt három évben veszteséges volt. Az akkor még a GDF Suez-csoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű év elején csődközeli állapotba jutott, csak a tulajdonosváltás mentette meg a teljes leállítástól. Ugyancsak évek óta veszteséges üzletágként tartják nyilván a francia csoport hazai lakossági gázszolgáltató cégét is.

A MET Csoport 40 százalékban a Mol Nyrt. tulajdonában van, 50 százalékát a ciprusi székhelyű WISD Holding Ltd, 10 százalékát pedig a svájci bejegyzésű MET ManCo AG birtokolja. A MET leányvállalatai révén 14 nemzetközi gázpiacon folytat kereskedelmi tevékenységet, 2013-ban pedig nyitott az árampiacok felé is – írja az újság.