A közalkalmazottak is kapjanak megfelelő béremelést 2015-ben bérkompenzáció helyett

Országos bérmegállapodást, a közalkalmazottak bérének rendezését, a minimálbérnek a létminimumhoz való igazítását, a kiskeresetűek nettó bérére vonatkozó kisebb adókulcs bevezetését vagy, az alkalmazotti kedvezmény visszavezetését, is szorgalmazza az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, írják közleményükben.

Döbbenetesnek tartja az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), hogy az állami alkalmazottak tízezrei dolgoznak a minimálbér szintje alatti alapbéren napi 8 órában úgy, hogy a kerestük meg sem közelíti a létminimumot. Az ASZSZ ezért a közalkalmazotti tábla rendezését is alapvető tárgyalási pontnak tartja a 2015. évre vonatkozóan. A minimálbér kérdése mellett ám a tárgyalások során nemcsak erre, hanem országos bérajánlásra kell törekedni - jelentette ki Székely Tamás az ASZSZ elnöke. Az autonóm szakszervezetek abban érdekeltek, hogy a minimálbér nettó értéke elérje a létminimumot, amely saját szakértői számításaik szerint már 2011-ben is 97 ezer 340 forint volt - hívja fel a figyelmet az elnök.

A gazdasági társaságok versenyképességének megtartását figyelembe véve a konföderáció fontosnak tartja azt is, hogy a kiskeresetűek nettó bérére kisebb adókulcs vonatkozzon. A szakszervezet ezek mellett az alkalmazotti kedvezmény újra bevezetését is elképzelhetőnek, sőt fontosnak tartja.

Az elnök felhívja a figyelmet arra is - természetesen már nem először -, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése óta nincs érdemi párbeszéd a szociális partnerek között, s ez a bértárgyalások során jelentősen megnehezíti az ágazatok és a munkahelyi szervezetek megállapodásait. Ennek ellenére az ASZSZ tagszervezetei idén az átlagosnál eredményesebbek voltak: ahol volt esély az érdemi párbeszédre, ott 3 és 5,5 százalékos béremelést hajtottak végre az idén. Ez jelenősen meghaladja más konföderációk átlagát.

Az ASZSZ egyébként egyetért a napokban megjelent szakszervezeti béremelési igényekkel: a legkisebb munkabér és a bérminimum 6 százalékkal, valamint a keresetek 4,5 százalékkal való emelését, ami azt jelenti, hogy a minimálbér ennek megfelelően emelkednének 2015-ben.