Családi adókedvezmény 2015 két gyerek után

Balog Zoltán elmondta: a következő években a családok megerősítése a fő cél, továbbá az, hogy egyre több gyermek szülessen Magyarországon. Hozzátette: azt is szeretnék, ha egyre több olyan családban születne gyermek, ahol képesek és alkalmasak a szülők a munkavállalásra.

Kapcsolódó cikk : Mikor utalják a családi pótlékot?

Az "állami nászajándékról" szólva megerősítette: 2015-től havi 5 ezer forintos adókedvezményben részesülhetnek az első gyermek születéséig az első házasságot kötők. Ez várhatóan 30 ezer fiatalt érinthet, és két év alatt 120 ezer forintos többletjövedelemhez juthatnak a családok. A magzat 90 napos korától jár a 10 ezer forintos családi adókedvezmény, ez 2015-ben 1,6 milliárdos többlettámogatást jelent a családoknak. Második gyermek után négy év alatt duplájára emelnék a támogatás összegét - jelezte. A kétgyermekesek családi adókedvezménye is fokozatosan nő, jelenleg mintegy 300 ezer két gyermeket nevelő részére jár a 10 ezer forintos kedvezmény. Ez négy év alatt gyermekenként 2500 forinttal 20 ezer forintra nő majd, ami 2016-tól évente 14,5 milliárd forint támogatást jelent.

A 130 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkező két gyermekes családok 2015-ben havi 20 ezer forinttal költhetnek többet, mint 2014-ben.

Két gyereknek áll a zászló

2015. január 1-jétől a két gyermekes családok gyermekeik után 20-20 ezer forint adókedvezményt kaphatnak a korábbi 10-10 ezer forintos összeggel szemben. A kétgyermekes családok adókedvezményének megkétszerezése háromszázezer szülőt érinthet, mintegy 55-60 milliárd forinttal csökkentve a két gyermeket nevelők adóterheit - a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint.

A változtatások egyik hatása, hogy 2014-ről 2015-re 125 ezer forintról 250 ezer forintra emelkedhet a negatív átlagos adóterhelési szint határa a két gyermekkel rendelkező munkavállalók esetében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például a nemzetgazdasági átlagfizetést megkereső egyedülálló kétgyermekes anyuka 2015-ben teljes mértékben mentesülhet a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége alól, míg 2014-ben még a teljes szja-tehernek a felét tudta csak "megspórolni" a gyerekek után járó kedvezmény segítségével.

Ezek a családok járhatnak a legjobban!

A határ havi bruttó 130 ezer forint: ez alatti jövedelemmel rendelkező családok a teljes adókedvezménynek csak egy részéhez jutnak hozzá. Praktikusan ilyen háztartás lehet, amelyben egy éppen a minimálbér felett kereső aktív munkavállaló és egy inaktív státuszú személy (például az első gyerekével otthon maradó kismama) található.

A 130 ezer forint alatti bruttó családi jövedelemmel rendelkezők esetében a skála úgy írható le, hogy a 70 és 120 ezer forint keresők között várható a legnagyobb eltérés abban, hogy mennyit emelkedik amegspórolt összeg: míg a 70 ezer forintot kereső kétgyermekes szülők nettó fizetése mindössze 3 100 forinttal növekedhet, addig a 120 ezer forint munkajövedelemre szert tevők már 19 600 forinttal kaphatnak többet.

Összességében tehát az mondható el, hogy az adókedvezmény hatására 2014-ről 2015-re a legalább havi bruttó 130 ezer forintos jövedelemmel rendelkező családok nettó keresete 20 ezer forinttal emelkedhet havonta, itt már csak annyit változik a helyzet, hogy ehhez a járulékból való leírás lehetőségét is igénybe kell-e venni, vagy kellően magas a jövedelem ahhoz, hogy egyszerűen az adóból is leírható a kedvezmény. A 150, illetve a 200 ezer forintos havi bruttó keresetből élő háztartások a megemelkedett családi adókedvezményt még járulékengedmény formájában érvényesíthetik jövő év január 1-jétől. A 300, illetve a 600 ezer forintot kereső családok adóalap-csökkentő tételként vehetik igénybe jövőre is az engedményeket.

A reformokból jól kiolvasható a kormány gyermekvállalást ösztönző szándéka. Míg 2014-ben a második gyermek után járó pótlólagos adókedvezmény 10 ezer forint volt, addig 2015-re a pótlólagos közteherengedmény 30 ezer forint lehet.

A nagy átváltozás

A hazai személyi jövedelemadó- és járulékrendszer az utóbbi években jelentős átalakításokon ment keresztül. A változtatások egyik központi és új eleme, hogy a gyermekvállalást - a szociális rendszer mellett - a közteherviselésben is figyelembe veszi az állam. 2011. január 1-jétől az egy és két gyermekes családok havi 10-10, a háromgyermeket nevelő élet- és házastársak gyermekenként havi 33-33 ezer forintos adókedvezményben részesülnek.