Kötelező legkisebb munkabér napi és havi összege 2015

Nagyon sokakat érdekelhet a kérdés, hogy 2015-ben mennyi is lesz vajon a legkisebb munkabér. Azt tudni kell, hogy szinte mindenkit érint ez a fajta kérdés. A munkavállalókat és a munkaadókat is, az államot, valamint azon embereket is, akik olyan ellátást kapnak, aminek az összege hozzá van kapcsolva a mindenkori minimálbérhez.

Innen lehet tudni, hogy ez a téma mindegyik évben fontos szerepet játszik és évről évre egyre többen kíváncsiak ennek alakulására. Azt még hozzá kell tenni, hogy a gazdasági világválság okán nagyon nagy lett a munkanélküliség, ezért kellett fontos megoldásokat eszközölnie az államnak. Olyan lépéseket kellett tennie, amivel fel tudja élénkíteni a gazdaságot, mint például irányuló tőkeáramlás vagy, hogy minél több befektető jöjjön Magyarországra.

Ezeknek a várt következménye lehet, hogy a Magyarországon lévő cégek termelése fokozódik, ami együtt jár a munkahelyteremtéssel. Tehát ez az egész nagyon fontos gazdasági vonzattal járhat. Azt mindenképpen meg kell említeni, hogy a minimálbér alatt a legkisebb munkabért értjük. Ezt a munkáltató fizetheti a munkavállalónak. A minimálbér mértékét a jogszabályban határozzák meg minden egyes évben. A kormány dönt abban is, hogy hogyan alakul a későbbiekben a minimálbér. A kormánynak van lehetősége tehát befolyásolni a minimálbér alakulását, de sokszor ezt egy közös megbeszélés során döntik el.

Ezen a megbeszélésen részt vesznek a munkaadók és a dolgozók képviselői, valamint az állam delegál egy tagot, majd ha a munkaadók és a dolgozók meg tudnak egyezni a minimálbér összegéről, abban az esetben ezt elküldik a végeredményt a kormánynak. Ebben a helyzetben 2015-ben újra emelkedni fog a kötelező legkisebb munkabér összege, de persze ez nem mindenkinek fog jót jelenteni, hiszen a munkaadók nem mindig örülnek a plusz kiadásoknak.

A minimálbér 2015-ös összege az inflációval azonos értékű megemelést kaphat, és hogy ha a gazdasági helyzet nem fog jelentősen változni, el fogja érni a 2014-eben - a munkavállalók által -megajánlott összeget, tehát a havi bér 103.500 forint és az órabér 550 forint lehet. Sajnos ez az emelés is csak annyira elég, hogy a pénzünk ne érjen kevesebbet, mint az előző évben.