Munkavállaló bejelentése 2015

Minden munkaadónak, munkáltatónak tisztában kell lennie azzal, hogy a munkavállalóját be kell jelentenie. A bejelentést az adóhivatal felé kell megtenni, aminek a szabályai változtak az utóbbi években folyamatosan. A hatályos jogszabályok szerint már elektronikusan is megtehetőek ezek a bejelentések 2015-ben is.

A munkáltatók az azóta már megszűnt EMMA rendszert használtak a munkavállalóik bejelentéséhez. A munkáltatóknak a munkaviszonyok létrejötte és megszűnésekor is bejelentéssel kell élniük a NAV felé. Szinte mindegy, hogy milyen formában történik a foglalkoztatás, fontos, hogy ennek a kötelezettségnek mindenki eleget tegyen, máskülönben az adóhatóság eljárást indít és magas birságra lehet számítani. A bejelentés megtörténhet elektronikusan, de lehetőség van arra, hogy formanyomtatvány kitöltésével teljesítsük. (jelenleg a 15T180 nyomtatvány, aminek a száma évről évre változik, aszerint, hogy az első két szám az adott évet jelenti.)

Az az első lépés a bejelentés teljesítésekor, ha elektronikusan akarjuk végrehajtani, hogy regisztrálni kell a NAV honlapján, majd pedig a honlap ráirányít a nyomtatványkitöltő programra, amit le kell tölteni arra a gépre, amiről a bejelentést szeretnénk teljesíteni. Nyilván, ha több gépről is szeretnénk elérni a szolgáltatást, akkor azt minden számítógépre le kell tölteni ezt a programot, anékül nem tudjuk majd megküldeni a bejelentést. A nyomtatványkitöltő programmal tudjuk ezután kitölteni a munkáltató vagy a kifizető által foglalkoztatott biztosítottak adatairól szóló 15T1041 számú nyomtatványt.

Ezután be kell jelentkezni az ügyfélkapun (ehhez külön jelszót, és felhasználónevet kell igényelni az illetékes önkormányzatnál)ezen kell feltöltenünk a fenti nyomtatványt. Mindehhez a java programot kell használni.

Az elküldés után pedig ellenőrizni kell, hogy azt helyesen tettük el, vagyis az elküldött üzeneteket, valamint a beérkezett üzeneteket kell megtekinteni. Ez azért is fontos, mert minden üzenet 30 nap után automatikusan törlődik és a rendszer nem kezel archivumot. Ami még nagyon fontos, hogy a NAV-nak van egy eBEV rendszere, amiben nyugtát küldenek a bejelentés megtörténtéről. A rendszeren keresztül kapjuk meg a javítandó dolgok listáját. Ilyenkor újra kell küldeni a bejelentést. Nyugtát is kapunk, ha mindent jól csináltunk és nem volt hiba.

A munkáltatókat és a munkavállalókat eztán is le lehet kérdezni az adatbázisból, vagyis a róluk feltölteni szükséges adatokat. Az adatokat a biztosítási jogviszony lekérdezése menüben nézhetjük meg úgy, hogy megadjuk a TAJ számunkat.