„#Kedveshírtv”: Facebookon üzennek tüntetéseken részt vevő aktivisták

Miután Gulyás Balázs, Várady Zsolt és Nemes Balázs múltbeli ügyeit is elővette a HírTV, fiatal aktivisták, tüntetésszervezők úgy döntöttek, hogy a közösségi portálon vallják meg bűneiket.

„Legyünk szolidárisak a megtámadott aktivistákkal” – vetette fel a Kettős Mérce, amire azonnal reagáltak is a tüntetéseken részt vevő, azokat szervező aktivisták, akik közül többen a Hallgatói Hálózathoz is köthetőek. Az akció lényege, hogy maguk számolnak be olyan dolgokról, amiket szerintük a HírTV is lehozhatott volna róluk leleplezésként. Ismert: a HírTV számolt be arról, hogy a tüntetéseken felszólaló, az iWiW-et alapító Várady Zsolt ellen 2003-ban kábítószerrel való visszaélés miatt indult büntetőeljárás. Várady ezután nyilvánosságra hozta: csupán 0,19 gramm növényi ágvégződésről volt szó, „Ez a Btk. 23. paragrafusa alapján a csekély mennyiség felső határának (1,0 gramm) az ötvenezred - nyolcvanhatod része” – írta, és sérelmezte, hogy különleges személyes adat szivárgott ki jogszerűtlen módon.

 
Mint azt közöltük, a netadó elleni tüntetések szervezőjét, Gulyás Balázst és Kalocsai Kingát is kereste a HírTV. Előbbi a Facebookon számolt be róla: másfél évvel ezelőtt okozott egy autós ütközést, ami miatt megsérült a másik autó két utasa. Az eljárás kétszázezres pénzbüntetéssel és a vezetéstől való öt hónapos eltiltással zárult. Gulyás kiemelte: csak ő, az ügyészség és a bíróság tudhatott az ügyről, továbbá szűk családja, így a baráti körből nem szivárogtathattak. Hozzátette: feljelentést tesz különleges személyes adattal való visszaélés miatt.
Kalocsairól azt írták, hogy személyes szabadság megsértése miatt indult ellene eljárás. Az aktivista a Facebookon számolt be róla: „A személyi szabadság megsértése az volt, amikor 2011. december 23-án több aktivistával és parlamenti képviselővel odaláncoltuk magunkat a parlament bejáratához, hogy megakadályozzuk a Fidesz elfogadhatatlan törvényjavaslatainak megszavazását, többek között az új szabálysértési törvényét.” A Nem Némulunk El csoportot szervező Nemes Balázsról pedig azt közölték, hogy a Miniszterelnökségnél gyakornokoskodott.
 
Ezután döntöttek úgy aktivisták, hogy „#kedveshírtv” hashtaggel üzennek a Facebookon a csatornának, és maguk számolnak be múltbeli ügyeikről. Vallott többek közt Papp Réka Kinga, a 4K! volt szóvivője, civil aktivista, a netadó elleni tüntetéseken felszólaló Füzessi Károly, a TASZ-os Sárosi Péter, a DK-s Kakuk György, Udvarhelyi Tessza, Kopiás Attila Steve vagy épp az LMP alapítója, Vay Márton. Voltak, akik füvezésről számoltak be, mások a civil aktivistáskodás során történtekről, míg Kakuk azt írta: „A nyolcvanas évek végén, még egyetemistaként jártam Amszterdamban, de nem tüdőztem le.” Forrás : vs.hu