Emelik a gyógyszerkasszát - kőzgyógyellátás 2015

A 13 milliárd forintos emelés technikai jellegű, hogy a gyógyszerellátás folyamatosságát biztosítsák.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az Egészségbiztosítási Alap idei gyógyszertámogatás keretét 13 milliárddal, a gyógyászati segédeszköz keretet 4,1 milliárd forinttal, míg a kötszertámogtásra 720 millió forinttal jut több az előirányzatnál.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságának pénteki közlése szerint a gyógyszertámogatási előirányzat és a gyógyászati segédeszköz támogatási előirányzat technikai jellegű megemelése azt a célt szolgálja, hogy az év utolsó hónapjaiban - mindaddig, amíg a 2014. évben esedékes gyógyszergyártói befizetések teljesülnek - a gyógyszertámogatási kiadások finanszírozása, ezáltal a folyamatos és biztonságos gyógyszerellátás is biztosítható legyen.

Közleményükben megjegyzik, hogy az intézkedéssel is megközelítően tartható a gyógyszertámogatási előirányzat költségvetési törvényben tervezett egyenlege. Hozzátették, hogy az elmúlt évek sikeres gyógyszertámogatási rendszerének átalakításának eredményeként csaknem kétezer gyógyszer ára csökkent átlagosan 35 százalékkal, így a lakosság támogatott gyógyszerekre fordított kiadása 10 milliárd forinttal csökkent.