2015 Január 1-én lejárnak a régi őstermelői igazolványok

Ha jövőre is őstermelői tevékenységet kívánnak folytatni, december 31-ig új, barna színű igazolványra kell cserélniük papírjaikat azoknak az őstermelőknek, akik 2009. január 1. és 2012. december 31. között váltottak ki őstermelői igazolványt, vagyis a régi típusú, zöld okmánnyal rendelkeznek - hívja fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Kapcsolódó cikk

A szaktárca közleményében ismerteti: az FM a 2012. évi egyszerűsítési eljárással bevezette a 3 évre szóló őstermelői igazolvány kiváltásának lehetőségét, amivel korlátozni kellett az okmányok hatályát. Az igazolvány cseréje elsősorban az adó- és társadalombiztosítási szabályoknak való megfelelés miatt fontos. Az okmányok hatályának megszűnésével az érintett gazdák elveszíthetik őstermelői státuszukat.

A mezőgazdasági őstermelői igazolványok kiadását, érvényesítését, cseréjét 2014. január 1-jétől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) végzi. Akik még nem cserélték le igazolványukat, tevékenységük szabályszerű végzése érdekében mielőbb, de legkésőbb 2014. december 31-ig jelentkezzenek falugazdászuknál az új okmányok kiváltása érdekében - kéri a tárca. További információ a falugazdászok elérhetőségéről a NAK honlapján (www.nak.hu) található.  (MTI)