GYED Extra 2015 - A gyed változásai 2015, feltételei, munka és tanulás mellett gyed

2015. január 1-től változatlanok a gyed szabályai. A 2014. január 1-től bevezetésre került gyed extra továbbra is érvényben marad. Az új szabályokkal jobban járnak azok, akik egymást követően, minél kevesebb időn belül vállalnak újabb gyereket.

A gyed extra lehetővé teszi, hogy az anyukák a gyermek egyéves kora után, a gyes és a gyed mellett is dolgozhassanak. Ez első hallásra jónak tűnik, azonban tartogat némi meglepetést is, és jobb a lehetőségeket alaposan átgondolni.

A gyed mellett ezidáig nem lehetett dolgozni, a gyes mellett pedig a gyermek egy éves kora után legfeljebb heti 30 óra munkavégzés volt megengedett.

Nem kis kockázat van abban, ha az anya a gyes illetve a gyed mellett úgy dönt, hogy visszamegy és munkába áll, mert az Munkatörvénykönyve által bevezetett új szabályok szerint, már megszűnt a felmondási tilalom, ami megóvta a kismamákat, így a gyermek 3 éves kora előtt is fel lehet mondani. Ez azért is kockázatos helyzet, mert ilyen esetben a gyed vagy gyes alapján csak egészségügyi ellátásra jogosult viszont társadalombiztosítási ellátásra nem. Ez a második kockázat, valamint van még egy harmadik is, mégpedig az, hogy ha közben újabb gyermeket vállal az anya, nem lesz a gyedhez elegendő biztosítási jogviszonya. (A folyósításhoz az szükséges, hogy a kérelem a gyes továbbfolyósítása című nyomtatványt ki kell tölteni és oda kell benyújtani, ahonnan addig is folyósították a gyedet.)

A fentebb leírtak alapján tehát érdemes alaposan fontolóra venni döntésünket, még ha annyira vissza is szeretnénk menni a munka világába, hiszen ha az otthoni gyermeknevelést választjuk a munka helyett, akkor folyamatos marad a biztosítási jogviszony és ha még egy babát szeretne vállalni az ember, akkor természetesen utána is jár a gyed! 

Másik fontos törvénymódosítás volt 2015. előtt, az ellátások párhuzamossága, vagyis míg az idősebb gyermek után jár a gyed, addig a 2014. január 1 után született újabb gyermek után terhességi gyermekágyi segélyt folyósítanak. Ez a szabály vonatkozik a gyermekgondozási támogatás, gyermekgondozási díj, táppénzt, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély egyidejű folyósítására is!

Két különböző korú gyermek után, ha az egyik után gyed, a másik után gyes jár, akkor kapható meg mindkettő ellátási forma, ha a második gyermek 2014. január 1-je után született. Tehát, akinek még 2013-ban született a fiatalabbik gyermeke, annak nem jár a dupla ellátás!

Még egy újdonság lett bevezetve már 2015 előtt, a felsőoktatásban tanulókra vonatkozóan, amivel a fiatalon történő gyerekvállalást próbálják elősegíteni. (ezt a gyedet a kormányhivatal egészségbiztosítási szakigazgatási szerve állapítja meg.) Ennek megfelelően az anya kap gyedet, ha 2013. december 31. napját követően született gyermeke van és 2 éven belül államilag elismert felsőoktatási intézmény magyar nappali képzésén tanul.

Ez a legfontosabb szabály, azonban vannak részletszabályok, amiken el lehet bukni, vagyis, ha nincs két olyan félév, amely alatt hallgatói jogviszonya lenne, vagy a gyerek nem ezalatt, vagy az államvizsga utáni egy éven belül születik.

Igaz, hogy ez is gyed, mégis vannak eltérések, mégpedig a következők. A gyermek 1 éves koráig jár és a tgys-hez szükséges biztosítási időbe nem számítható be.  

És most lássuk az összegeket. A gyed az előző naptári évi átlagkereset 70%-a, felső határa pedig a minimálbér kétszeresének 70%-a.

A mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevők esetén már a garantált bérminimumot kell alapul venni a gyed kiszámításánál, vagyis ennek a 70 %-ára jogosultak.

„iker-szabály”

2013. 12. 31. után született ikrek részére a tgys, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól gyed-re való jogosultság lejártát követően még 1 évre jár a gyed. Korábbi cikk