Nagycsaládos kedvezmények - Nagycsaládosoknak járó kedvezmények 2015

1. Egyszeri anyasági támogatás: összege 64125 Ft. A gyerek születésekor alanyi jogon jár. Ha a terhességi kiskönyvben megvan a 4 pecsét akkor máris megkapjuk.

Bővebben itt olvashatsz a kedvezményekről


Ez egy egyszeri juttatás, mely megegyezik a gyermek születésének időpontjában aktuális öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 százalékával, ikergyerekeknél pedig annak 300 százalékával .Ez az összeg 64.125 forint egy gyereknél, ikreknél pedig 85.500 forint.Ezt a pénzt szinte rögtön a születés után megkapja a szülő.


Update: saját fülemmel hallottam hogy egyesek szánt szándékkel koraszülést követnek el azért hogy előbb megkapják a fenti támogatást. Hát lássuk mi a Magyar valóság lentebb.
Most ehhez a kategóriához írom de tudományosan bizonyított tény hogy Magyarországon minden tizedik gyerek koraszülött. Sehol sincs annyi koraszülés mint Magyarországon. A koraszülések magas száma és az anya alacsony iskolai végzettsége között egyértelmű összefüggés fedezhető fel. A rossz társadalmi helyzetű, többnyire szegény vagy magukat szegénynek tartó nők lelkiállapota sok esetben nagyon rossz. Sokak a stressznek tulajdonítják a koraszülést de én mint ezen weboldal létrehozója teljesen más magyarázattal tudok szolgálni. A kutatók szerint a szegénység okozta stressz okozza a koraszületést, énszerintem pedig az anyák szánt szándékkal illetve csupán a koraszülésre és a pénzre gondolván egész egyszerűen bevonzzák a koraszülést. A gyerek is érzi hogy várják, nem várják stb stb. Mert várni várják csak nem a gyereket hanem a 64125 Ft-ot. A szegénység illetve a kapzsiság pedig arra ösztönzi a megélhetési szülő nőket hogy minnél előbb szüljenek. Előbb szül előbb kapja meg a 64125 Ft-ot. A tudósok nem értik miért pont Magyarországon és miért olyan magas a koraszülöttek aránya. Hát azért Magyarországon mert itt magas a szegénység és pénzt adnak azért mert szülsz. A  mai társadalom egyre jobban el van korcsosulva, és már mindenki a saját maga érdekét nézi. Létezik olyan embertípus már akinek nem létezik barát, nem ismer rokont, a párkapcsolat nem több nekik mint gazdasági együttműködés mert nekik csak és kizárólag a saját maguk jóléte számít és átgázolnak mindenkin, még a saját gyermeküket is megélhetési erőforrásként kezelik. Na ha egy ilyen gyereket vállal természetesen a pénzért teszi. Fix havi jövedelem, munkaviszonynak számít stb. Nem azt nézik hogy mit vesznek majd a gyereknek hanem azt hogy mit vesznek majd maguknak. Nem azt nézik hogy a gyereknek legyen jó, nem, legyen jó a szülőknek, inkább legyen koraszülött de akkor előbb kapom meg a pénzt amiből habzsi-dőzsi lesz. 
A terhesség 40 hétig tart. De sokak ezt nem képesek végigvárni, sebaj a mai tudománynak hála ha megszülöm már a 23.-hétben akkor 17% az esélye hogy túléli. De ha kivárom a 27. hetet akkor 90% az esélye hogy megmarad. Akkor miért is várjak 40 hetet ha a 27. héttől már 90% a túlélési esély? 
Bártfai György, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának professzora szerint
akár már pár nap is hátrányt jelenthet a fejlődés szempontjából, és megnövelheti a várható betegségek kialakulását – hangsúlyozta nagy klinikai tanulmányokra hivatkozva.
No problém, több családi jár rá ha fogyatékos lesz. Itt egy táblázat ami alapján mindenki eldöntheti hogy mikor akar szülni, mennyire kell az a gyerek, ha nem fontos akkor szüld csak meg nyugodtan korábban!:

Terhességi kor születéskor Túlélési esély
23. hét 17%
24. hét 47%
25. hét 67%
26. hét 80%
27. hét 90%
28-31. hét 95%
32-33. hét 95%
34. héttől Terminusra született gyerekekével azonos

A táblázatokból kiderül hogy nyugodtan megszülhetjük előbb, jó eséllyel túléli és akkor ugye jár a pénz, de viszont a kutatások amikor 6 éves korukban megvizsgálták a korán megszült gyerekeket akkor az derült ki hogy csupán 31%-a volt teljesen problémamentes, az összes többinek lett valami következménye annak hogy nem akkor jött világra mikor kellett volna. De hát ha már él akkor jár a pénz, ha meg problémás akkor mégtöbb jár.

Most a meghűlt olvasó illetve a pénzért gyereket vállaló személyek biztos felteszik a kérdést hogy de hogyan...??? Nos nem akarok tippeket adni de.... :-)
A szülés megindítására több házilagos módszert is alkalmazhatunk, mindenkinél más és más lehet a nyerő, Ilyen pl a megterhelő fizikai munka, lépcsőzés, szex (a spermiumok tartalmaznak olyan anyagot, ami tágítja a méhszájat), forró fürdő, csilis, csípős ételek fogyasztása, mellbimbóstimulálás (természetes oxitocin-serkentő),  málnalevél tea fogyasztása (a fájásokat, illetve a tágulást segíti), tonic ivás (A benne levő kinin méhösszehúzódásokat okoz), hashajtó stb stb.
Orvosi módszerek: (sokak az orvosi módszereket próbálják meg otthon is kivitelezni).
Burokrepesztés
A burokrepesztés egyik legáltalánosabb szülésmegindító eljárás, amely során a szülészorvos a méhszájon keresztül egy eszköz segítségével repedést ejt a magzatburkon. A magzatvíz szivárgásának következtében méhben uralkodó nyomás csökken, amely a vajúdás megindulását eredményezi.
Oxitocin infúzió
A szülés megindításának másik módszere a méhösszehúzódást elősegítő infúzió alkalmazása, mely során oxitocin hormont adagolnak a kismama vérkeringésébe. Ezt a módszert nem csak hirtelen fellépő veszélyes helyzetekben alkalmazzák, hanem úgynevezett fájásgyengeség esetén is.
Méhszájtágítás
A méhszájtágítás a szülésindítás harmadik módszere, amely történhet mechanikusan (kézzel), gyógyszeresen (prosztaglandin hormont tartalmazó gélt vagy tablettát használva), vagy egy katéteres ballon (ún. ballonos tágítás) segítségével.

Oxitocyn injekció 1400 Ft-ért kapható vénykötelesen, de sok helyen kiadják vény nélkül, illetve sokan állatorvos ismerős révén vagy azt hazudva hogy valami jószágnak kell beszerzik az oxitocynt aztán megindítják a szülést.

Persze nem kell ide illegális úton vásárolt oxitocyn injekció, bőven elég ha a terhes nő részt vesz egy építkezésen ahol minő véletlen megemeli magát....

- 2.  Babakötvény: összege 42500 Ft, szintén alanyi jogon jár: lényege hogy egy bankszámlát kell nyitni a gyereknek ahová az állam utal 42500 Ft-ot, ennyi a babakötvény alap összege. De mivelhogy munkanélküli, alacsony jövedelmű családok választják mostanság a megélhetési gyerekgyártást ezért a babakötvény külön kedvezmény keretében ha a gyerek 7 és 14 éves korában gyermekvédelmi támogatásra is jogosult akkor a babakötvény keretében szintén megajándékozza a gyereket 44600 Ft.-al. Tehát összesen 3-szor. Születésekor aztán 7 éves korában majd 14 éves korában is megy az utalás. Össz-vissz a gyerek a bankszámlára 131.700 Ft -ot kap meg.  Erről a bankszámláról pénzt levenni viszont csak és kizárólag a gyerek 18 éves kora után lehet pénzt levenni.
Tehát alapból tutira a bankszámlán lesz 131.700 Ft!  De a befizetések után szintén jár 10% állami támogatás. Tehát ha havi 12 rugót felnyomsz a számlára ahhoz az állam hozzácsap 1200Ft-ot.  Évi max 12 ezer Ft-ot ad az állam a babakötvénybe még.
Vagyis összesen az ügyes szülő babakötvénnyel 347700 Ft-ot tud még felszedni a gyerekére / gyerekének.
Ja persze ezt a hozamok, kamatozás meg ezek nélkül értendő tehát ennél csak több lehet.
További állami támogatás, hogy a 18 évesen felvehető pénz mentes lesz a személyi jövedelemadótól, a kamatadótól és bármilyen járuléktól, illetéktől.


3. Családi pótlék: összege lentebb a táblázatban, a legismertebb, szintén alanyi jogon járó támogatás, addig jár amíg be nem tölti a tankötelezettséget a gyerek tehát jelenleg 16 éves koráig. Ha nem jár be iskolába akkor szankciók vannak tehát pl megvonhatják. Annyi a szigor hogy a suliba el kell rugdosni a gyereket, az hogy szakadt ruhában, lyukas cipőben az már senkit nem érdekel.
Minél több gyerekünk van annál több a családi pótlék is. Felső határ még nincs tehát akár 20 gyerekre is gyerekenként megkaphatjuk a 17000Ft-ot. Persze ha terhesség alatt tüdőszűrésre járunk, ütögessük a hasat, dohányzunk, drogozunk, alkoholizálunk, vagy netalántán minő véletlen valami vírus (rózsahimlő, bárányhimlő, toxoplasma, hepatitis stb) ér minket akkor igen nagy eséllyel a gyerek a "Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek" kategóriába esik amiért máris több pénzt fogunk havonta kapni.
Persze hiába ül a fotelben az anya mellett az apa, hivatalosan ezt senkinek nem kell tudnia így rögtön az "egyedülálló" kategóriába esünk amiért szintén több mani jár.
Összege a gyerekek számától függ:

A pótlék összege havonta
Egy gyermekes család esetén: 12 200 Ft
Egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén: 13 700 Ft
Két gyermekes család esetén (gyermekenként): 13 300 Ft
Két gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként): 14 800 Ft
Három vagy többgyermekes család esetén (gyermekenként): 16 000 Ft
Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként) 17 000 Ft
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén: 23 300 Ft
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén:

 

Tehát ha két gyereket nevelek egyedül akkor 2*14800 tehát 29600 Ft-ot hoz a postás havonta 16 éven át, ha megszülöm melléjük a 3.-at akkor 3*17000 Ft tehát 51000 Ft-ot kapok kézhez. Nem mindegy ugye???

4. GYES: összege 2012-ben 28500 Ft, gyermekgondozási segély, a gyerek 3 éves koráig jár, de ha tartósan beteggé, fogyatékossá sikerült akkor 10 éves koráig.  Összege nem függ a gyerekek számától, fix havi 28500 Ft (az öregségi nyugdíj legkissebb összegével azonos). Kivétel ha ikerek, tehát ha 6-os ikrek születnek akkor 6*28500 Ft érkezik havonta.
Ikreket ezért érdemes szülni, de 6-os ikereknél több ne legyen mert a törvény szerint max a 6. De ha már 6-os ikrekkel rendelkezünk akkor még véletlenül se vállaljunk munkát mert kétlem hogy 6*28500Ft-nál többet tudnál keresni gyerekes szülőként. Mert a törvény így fogalmaz:
Ha az ikergyermekeket nevelő szülő a gyermekek 1 éves kora után heti 40 órában keresőtevékenységet folytat, akkor csupán 1 gyermek után lesz jogosult GYES-re, azaz nettó 25.650.- Ft ellátásra számíthat havonta.


5. GYET: összege 25650 Ft, Gyermeknevelési támogatás, ha lejár a GYES mert a gyerek betöltötte a 3 éves kort akkor sincs probléma ha megvan legalább 3 gyerek otthon mert akkor jár a GYET.  A GYET havi összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. Ez 2012-ben 28500.- Ft, melyből nyugdíjjárulék címén 10% kerül levonásra, így nettó összege: 25650.- Ft havonta. Az ellátás időtartama szolgálati időnek minősül, azonban nem számít munkaviszonynak.


6. Családi adókedvezmény: összege havi 15 ezer Ft ha minimálbéres vagy.
Nézzétek meg a lenti táblázatot, azért van különbség gyerek nélküliség és gyerekesség között:

 Gyerekek nélkül: Bruttó havi munkabér: 93.000 Ft Éves bruttó jövedelem: 1.116.000 Ft Gyermekek száma: 0 Munkaadói egészségbiztosítási járulék (3%): 2.790 Ft Munkaadói TB járulék (24%): 22.320 Ft Szakképzési alap hozzájárulás (1,5%): 1.395 Ft Munkavállalói járulék (1,5%): 1.395 Ft Munkavállalói eü-i járulék (7%): 6.510 Ft Állami nyugdíjjárulék (10%): 9.300 Ft GYES: 0 Ft Családi adókedvezmény: 0 Ft Számított SZJA: 14.880 Ft Családi adókedvezménnyel csökkentett SZJA: 14.880 Ft Különadó: 0 Ft Összes adó: 14.880 Ft Adójóváírás*: 0 Ft Nyugdjíjárulék utáni kedvezmény: 0 Ft Összes kedvezmény: 0 Ft Havi összes levonás a bruttó bérből: 32.085 Ft Havi összes munkaadói járulék: 26.505 Ft Összesen havonta az államnak fizetendő: 58.590 Ft Munkaadó összes havi költsége: 119.505 Ft Nettó havi munkabér: 60.915 Ft Családi pótlék: 0 Ft Havi összes nettó jövedelem: 60.915 Ft 3 gyereket egyedül nevelve:
Bruttó havi munkabér: 93.000 Ft Éves bruttó jövedelem: 1.116.000 Ft Gyermekek száma: 3 Munkaadói egészségbiztosítási járulék (3%): 2.790 Ft Munkaadói TB járulék (24%): 22.320 Ft Szakképzési alap hozzájárulás (1,5%): 1.395 Ft Munkavállalói járulék (1,5%): 1.395 Ft Munkavállalói eü-i járulék (7%): 6.510 Ft Állami nyugdíjjárulék (10%): 9.300 Ft GYES: 0 Ft Családi adókedvezmény: 99.000 Ft Számított SZJA: 14.880 Ft Családi adókedvezménnyel csökkentett SZJA: 0 Ft Különadó: 0 Ft Összes adó: 0 Ft Adójóváírás*: 0 Ft Nyugdjíjárulék utáni kedvezmény: 0 Ft Összes kedvezmény: 99.000 Ft Havi összes levonás a bruttó bérből: 17.205 Ft Havi összes munkaadói járulék: 26.505 Ft Összesen havonta az államnak fizetendő: 43.710 Ft Munkaadó összes havi költsége: 119.505 Ft Nettó havi munkabér: 75.795 Ft Családi pótlék: 51.000 Ft Havi összes nettó jövedelem: 126.795 Ft


De aki nem minimálbéren él az nem is ezen blog látogatója, de azért berakom a táblázatot hogy mennyi adókedvezményt is lehet igénybe venni:


7. Beiskolázási támogatás: A tanévkezdés megkönnyítése érdekében egy alkalommal az önkormányzat beiskolázási segélyt nyújthat a gyermeket nevelő családok részére.Összege önkormányzatonként eltérő, továbbá ritka kevesek akiknek van munkahelye a munkáltatója is adhat adómentes beiskolázási támogatást. Ezt általában az önkormányzatok saját rendelet alapján megoldják hogy a Rendkívüli gyermekvédelmi támogatást keretében letudják egyben beiskolázási támogatásnak is, hisz erről az önkormányzatok hozhatnak rendeleteket. Amúgy lásd lentebb:

 8: Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás:  Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás egy naptári évben maximum három alkalommal adható. Összege alkalmanként és gyermekenként maximum 5000 Ft lehet úgy, hogy az egy családnak kifizethető összege - az átmeneti segéllyel együtt - nem haladhatja meg az átmeneti segély folyósítható összegének kétszeresét.
A gyermekvédelmi törvényben szabályozott pénzbeli támogatás a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás is. 
A települési önkormányzatok képviselő-testülete - az önkormányzati rendeletben szabályozottak szerint - rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesítheti azokat a gyermeket gondozó családokat, amelyek időszakosan létfenntartási gondokkal küszködnek vagy létfenntartásukat veszélyeztető rendkívüli helyzetbe kerültek . A segítség összege és gyakorisága a települési önkormányzatok anyagi lehetőségeihez igazodik.
Létfenntartást veszélyeztető helyzetnek minősíthető például:

 • - ha a gyermek betegsége miatt a szülő egy hónapot meghaladóan táppénzen van;
 • - egyik vagy mindkét szülő elvesztése vagy munkanélkülivé válása (az árvaellátás vagy a munkanélküli ellátás folyósításának kezdetéig);
 • - ha a gyermek gondozását átmenetileg helyettes szülő látja el; ha a család átmeneti otthonban kerül.

A támogatás odaítélésekor csak a kiskorúak (azaz a 18 év alattiak) tekintendők gyereknek, és nem vehetők figyelembe a házasságkötéssel nagykorúságot szerzett 16 és 18. életév közöttiek .
Természetbeni ellátás
A képviselő-testület döntése alapján a támogatás természetbeni ellátás formájában is nyújtható, különösen a védelembe vett gyermekek nevelői számára.
Természetbeni ellátásnak minősül például
az általános iskolás gyermekek tankönyv- és tanszerellátásának támogatása,
a gyermekintézmények étkezési térítésének díjkedvezménye,a tandíj, az egészségügyi szolgáltatásért fizetendő térítési díj, illetve egyéb ellátás kifizetésének átvállalása .
A szociális ellátások körébe tartozó, természetben nyújtott rendkívüli gyermekvédelmi támogatás összege adómentes. Ez a juttatás a szociális igazgatás körébe tartozó támogatások elbírálásakor (pl. rendszeres szociális segély, lakásfenntartási támogatás, ápolási díj), valamint a lakáscélú hitelhátralék terheinek mérséklésére nyújtott támogatások (kamatteher-mentesítő támogatás, kamatteher-mentesítő és tőketörlesztési támogatás, hátralékmérséklési támogatás) nem minősülnek jövedelemnek .
9. Rendszeres gyermekvédelmi támogatás: összege 5800Ft, meg ingyen étkeztetés az oviban, suliban. 
Persze munkanélküliként ha ezt kisírtuk az önkormányzatból akkor a gyermekünk vagy gyerekeink az alábbiakra jogosultak:

 1. gyermekétkeztetés normatív kedvezményének igénybevételére.
  Gyermekétkeztetés esetén,
  • a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő bölcsődés, óvodás, 1-8. évfolyamon nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő, valamint a fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó, az Szt. hatálya alá tartozó intézményben elhelyezett, hasonló életkorú gyermek után az intézményi térítési díj 100%-át,
  • a fentiek alá nem tartozó, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek és tanuló után az intézményi térítési díj 50%-át,
  • három- vagy többgyermekes családoknál gyermekenként az intézményi térítési díj 50%-át,
  • tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek, tanuló után az intézményi térítési díj 50%-át,
   kedvezményként kell biztosítani [Gyv. 151. § (5)].
  A c) és d) pontokban felsorolt gyermekek a gyermekvédelmi kedvezmény nélkül is jogosultak a gyermekétkeztetés kedvezményére.
 2. A települési önkormányzat jegyzője annak a gyermeknek, fiatal felnőttnek, akinek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága
  • a tárgyév augusztus 1-jén fennáll, a tárgyév augusztus hónapjában,
  • a tárgyév november 1-jén fennáll, a tárgyév november hónapjában
   pénzbeli támogatást folyósít.
   A pénzbeli támogatás esetenkénti összegének emeléséről az Országgyűlés a költségvetésről szóló törvény elfogadásával egyidejűleg dönt.
   A pénzbeli támogatás esetenkénti összege 2012. évben gyermekenként 5800 forint. [Magyarország 2012. évi központi költségvetéséről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvény 59.§ (3)]
   A támogatás - a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló kormányrendeletben meghatározott feltételek és eljárás szerint - természetben is nyújtható. [Gyv. 20/A. §]
   Természetbeni ellátás különösen az általános iskolás gyermekek tankönyv- és tanszerellátásának támogatása, a tandíj, egészségügyi szolgáltatásért fizetendő térítési díj, illetve egyéb ellátás kifizetésének átvállalása. [Gyv. 18. § (6)]
 3. a külön jogszabályban meghatározott egyéb kedvezményeknek az igénybevételére
  [Gyv. 19. § (1)]

10. Ingyen tankönyv: Ingyenes tankönyvellátásban részesül a nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő minden olyan tanuló, aki

 1. tartósan beteg,
 2. testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos,
 3. pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (pl. dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, mutizmus, kóros hyperkinetikus, vagy kóros aktivitászavar),
 4. három- vagy többgyermekes családban él,
 5. nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult,
 6. rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

11. Ingyen buszjegy:  sokan nem tudják de akinek legalább 3 vagy több gyereke van azok ha nem is ingyen de majdnem ingyen, 90%-os kedvezménnyel utazhatnak tömegközlekedési járműveken.

Egyetlen feltétele hogy meglegyen a 3 gyerek,  sőt sokaknak akiknek csak úton van a 3. gyerek azok addig kölcsönkérnek a szomszédból egy gyereket és már mehet is majdnem ingyen a busszal ugyanis a buszon jelenleg nem ellenőrzik azt sem hogy aki majdnem ingyen utazik az tényleg egy család-e. Az élelmesek verbuválnak egy csapatot, kérnek kölcsön gyereket, vagy valaki megjátssza az apát stb stb és már veszik is
A leglényegesebb támogatások listája :
GYED EXTRA:A GYED extra nagy segítséget jelent, azon édesanyáknak akik szeretnének újból munkába állni, hiszen emellett most állami ellátásban is részesülhetnek.Miután a gyermek betöltötte az egy éves kort az édesanya korlátozás nélkül újra dolgozhat munkahelyén.

Diplomás GYED:A diplomás GYED összege megegyezik a GYED összegével!Azon hölgyek jogosultak a diplomás GYED igénybe vételére, akik legalább 2 aktív félévvel rendelkeznek valamely felsőoktatási intézmény nappali tagozatán, osztatlan vagy mesterképzésben, a gyermek megszületése előtti 2 évben.Szintén jogosultak a  doktori képzésben, felsőfokú szakképzésben, felsőfokú alapképzésben, szakirányú továbbképzésben részt vevők.

Gyermekápolási táppénz: Gyermekápolási táppénzt igényelhet a  szülő, ha a 12 év alatti gyermeke mellett tartózkodik a  kórházban, ilyenkor a  támogatás összege az átlagkeresetének az ötven százaléka.A gyermekápolási táppénz megállapítható méltányosságból is 12 év feletti de 18 év alatti gyermek esetében, a támogatás mértéke ugyanúgy alakul, mint az előző esetben.A támogatást az édesanya vagy az édesapa is igénybe veheti, amelyik szülő a  kórházban tartózkodik a  gyermekkel.

Gyermek után járó szabadság: Minden munkavállaló, aki 16 évesnél kisebb gyermekkel rendelkezik az pótszabadságra jogosult, ami egy gyermek esetében 2 nap, két gyermek esetében 4 nap, több gyermek esetében 7 nap.Fogyatékkal élő gyermek nevelésekor további plusz 2 nap pótszabadság illeti meg a  szülőt.Ha a szülő legalább 50%-ban egészségkárosodott, akkor ezen felül további 5 nap pótszabadság illeti meg.

A gyermeket nevelő szülőket ezeken felől egyéb ellátások is megilletik, melyek a következők:

1.Rendszeres gyermekvédelmi támogatás: ez a  támogatás jövedelemfüggő, az kaphatja meg, akinek a  szociális helyzete indokolja.A támogatás Erzsébet utalványban érkezik, melyet akár ruházat, meleg étel, tanszerek vásárlására is fel lehet használni.Ennek összege 5800 forint 2014-ben!

2.Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás: Ez a  támogatás annak a  gyermeknek a  gyámja kaphatja meg, aki rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül.

3.Gyermektartásdíj megelőlegezése:Az állam azt az összeget előlegezi meg, amelyet a gyermeket nevelő szülőnek jogerős határozatban megállapítottak.Százalékos marasztalás esetében az alapösszeget előlegezi meg úgy, hogy a megelőlegezett gyermektartásdíj összege nem haladhatja meg gyermekenként az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 50%-át ,jelenleg 14.250 Ft.

4.Étkezési térítési díjkedvezmény:Természetbeni ellátási forma szociálisan rászorulóknak.A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő bölcsödések, óvodások, általános iskolások jogosultak rá.Fogyatékos gyermek esetén a támogatás 100%-os mértékű.Az előző csoportokban nem tartozó tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeknék a  kedvezmény mértéke a  térítési díj 50%-a.Három- vagy többgyermekes családoknál gyermekenként az intézményi térítési díj 50%-át kedvezményként kell biztosítani.

5. Ingyenes tankönyvellátás:Az ingyenes tankönyvellátásra tartósan beteg gyermekek, halmozottan fogyatékos gyermekek, bármilyen fogyatékossággal rendelkező gyermekek, autista gyermekek, pszichés fejlődési rendellenességgel rendelkező gyermekek, lehetnek jogosultak!Emellett, olyanoknak is járhat az ingyenes tankönyvellátás, akik olyan családban élnek, ahol három vagy annál több kiskorú gyermek van,  vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek van, vagy olyan nagykorú gyermek, aki iskoláztatási támogatást kap.

6.Gyermekek napközbeni ellátása:A gyermekek napközbeni ellátása alapellátás, gondoskodni kell azokról a gyermekekről, akikről a szülei munkavégzés vagy betegség miatt nem tudnak.Az ellátási formája a gyermek korától függ így ez lehet bölcsöde, hetes bölcsöde, családi napközi, családi gyermekfelügyelet, házi gyermekfelügyelet, alternatív napközbeni ellátás.Természetesen ezekhez az ellátásokhoz nem csupán a gyermek felügyelete, hanem étkeztetése is bele tartozik.