Garantált bérminimum, minimálbér 2015: Nem jutottak dűlőre minimálbér-ügyben

Nem kerültek közelebb az álláspontok a tegnapi minimálbér-tárgyaláson a munkáltatókat és a munkavállalókat képviselő szervezetek. A kormány állandó konzultációs fóruma monitoring bizottságában lezajlott egyeztetésen csak abban értettek egyet a felek, hogy pénteken újra leülnek tárgyalni.

Törekszünk a megállapodásra, de ezt az idén leginkább az adótörvények gátolják: a cégekre kiszabott különadók, a cafeteria adóztatása és a munkavállalók több mint harmadát foglalkoztató kiskereskedelem működését érintő törvénymódosítási javaslatok most ütnek vissza, mivel a munkaadók szerint egyre kevesebb a béremelésre fordítható keretük – közölte a Napi Gazdasággal Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.

Elmondása szerint, a cafeteria esetében 200 ezer forintos éves adómentes korlát bevezetése negatív hatással lehet az államadósság finanszírozására is, mivel az eddig a munkaadók által adómentesen adható önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás már kiszorulhat a kedvezményes körből. Márpedig a pénztárak eddig szorgalmasan vásároltak hosszú lejáratú államkötvényeket is, ami mostantól kisebb volumenű lehet. Pataky szerint bár még nincs egységes szakszervezeti álláspont, az MSZOSZ nem fogad el akármilyen mértékű megállapodást, ragaszkodnak az előzetesen megfogalmazott követeléseikhez: többéves, a minimálbért a létminimumhoz közelítő emelést akarnak.

Közben a munkaadói érdekképviseleteket és a szakszervezeteket az idő is egyre jobban szorítja. Az utolsó parlamenti ülésnap december 15-e lesz, amikor megtörténhet a költségvetés zárószavazása, addig pedig még számos a béreket érintő kérdésről kellene tárgyalnia a kormánynak is.

Például a közszféra szakszervezeteinek követeléséről, akik egységesen ötszázalékos béremelést szeretnének a szektor minden foglalkoztatottjának. Azon munkakörökben pedig, amelyeknél ezzel vagy az életpályamodellből következő emeléssel sem érnek el jelentős változást, 10 ezer forintos bérfejlesztést kívánnak elérni. Ez azonban már bőven költségvetési tétel, tekintve a szektorban foglalkoztatottak létszámát.

Kapcsolódó cikkek :

Nettó-Bruttó-Bérkalkulátor-2015

Minimálbér