Ezt igérik a pártok : minimálbér emelés 2016, bérpótlék 2016, munkahely teremtés 2016 - ez mind igéret.....

Az új munka törvénykönyvét bírálták, munkahelyteremtést és a minimálbér emelését sürgették ellenzéki politikusok és szakszervezeti vezetők pénteken, a munka ünnepén tartott majálisokon Budapesten. A Fidesz a kormánynak a keményen dolgozó emberek érdekében végzett munkáját hangsúlyozta.

További hírek a nagyvilágból : Hírközpont

 

 

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a párt majálisán arról beszélt, a munka világában igazságtalanság, kiszámíthatatlanság, káosz alakult ki. A pártelnök igazságos, többkulcsos adórendszert, értékteremtő munkahelyeket szorgalmazott, emellett biztonságos, egészséges körülményeket a munkavégzéshez, azt, hogy a 40 évet ledolgozó férfiak is nyugdíjba vonulhassanak, valamint jogokat a szakszervezeteknek. Tóbiás József a 25 évvel ezelőtti rendszerváltást értékelve azt mondta: az ország tagja az európai közösségnek, amely biztonságot nyújt számára, de adósságként megmaradt a jóléti, a szociális rendszerváltás.

A Jobbik elnöke, Vona Gábor a párt majálisán arról beszélt, pártja kormányon a munkahelyteremtést helyezné a fókuszba, de aki nem dolgozik, az ne várjon plusztámogatást. Bejelentette azt is, a párt parlamenti vitanapot kezdeményez a halálbüntetésről. Vona Gábor működésképtelennek nevezte az Európai Uniót, de arról is beszélt, hogy az Európai Unióból nem lehetne azonnal kilépni, mert Magyarország csődhelyzetbe kerülne.

Schiffer András, az LMP társelnöke a budapesti Városligetben ismertette a pártnak a dolgozói szegénység felszámolására tett hétpontos javaslatát. Ez többi között azt tartalmazza, hogy a legkevesebbet keresőknek is biztosítani kell a létminimumot, emelnék a béreket a közszférában, átalakítanák a közfoglalkoztatás rendszerét, többkulcsos adórendszerrel és a munkavállalói járulékok csökkentésével a minimálbér nettó értékét 35 százalékkal, az átlagbérét 24 százalékkal emelnék.

A Demokratikus Koalíció majálisán Gyurcsány Ferenc arról beszélt, a rendszerváltozás óta eltelt 25 év legalább az ország kétharmadának adósa maradt, ezért ennek az "elfeledett hatmillió" embernek kell igazságot adni. Elképzeléseiket ismertetve közölte: kormányra kerülésük után öt éven belül szeretnék elérni, hogy a minimálbér ne legyen kevesebb a mindenkori létminimumnál. Azt is szeretnék, hogy a legminimálisabb szükségletet fedező mennyiségű ivóvíz és áram ára nulla forint legyen.

Az Együtt - A Korszakváltók Pártjának elnöke, Szigetvári Viktor arról beszélt, el kell törölni az egykulcsos adót, jelen formájában meg kell szüntetni a közmunkát, a piac és az állam között olyan tisztességes együttműködést kell megvalósítani, amely "kerüli az elmúlt huszonöt év demagógiáját", új munkahelyeket hoz létre, és segíti a lemaradókat.

A Párbeszéd Magyarországért szerint az általuk kezdeményezett alapjövedelem bevezetése a megélhetés biztosítása mellett méltóságot is ad azoknak, akiknek nem jut munka. Tordai Bence, a PM szóvivője a párt május elsejei rendezvényén az MTI-nek azt mondta, egyetértenek a szakszervezetek azon követelésével, hogy a minimálbérnek el kell érnie a létminimumot, de ma csaknem egymillió ember fizetése ezalatt marad, és ezt a helyzetet is orvosolná az alapjövedelem.

A Fidesz közleményt adott ki május 1-je alkalmából, ebben azt írták, a Fidesz-kormány 2010 óta következetesen képviseli a keményen dolgozó emberek érdekeit. Emlékeztettek rá: többi között bevezették az egykulcsos, alacsony személyi jövedelemadót, visszaállították a családi adókedvezményt. Támogatják a munkahelyteremtő beruházásokat, a legnehezebb helyzetben lévőknek pedig a közfoglalkoztatás keretében biztosítanak munkát, megemelték a minimálbért, és megőrizték a nyugdíjak vásárlóértékét, csökkentették a rezsit. Felhívták a figyelmet arra, hogy 2016-ban tovább csökkentik a személyi jövedelemadót, a kétgyermekes családok újabb segítséget kapnak a családi adókedvezmény növelésével.

Thürmer Gyula, a Magyar Munkáspárt elnöke május elsejei beszédében a milliárdos vagyonok egyszeri, 40 százalékos megadóztatását, legalább 200 ezer forintos minimálbért, nyolcórás munkáért megélhetést biztosító fizetést, a tényleges sztrájkjog visszaállítását, a vasárnapi pihenőnap megadását követelte.

Az Európai Baloldal - Munkáspárt 2006 rendezvényén a párt tagja, Morvai Tamás közgazdász arról beszélt, elég a megszorításokra épülő európai uniós politikából, mert a megszorítások politikája már a gazdasági értelemben erősebb tagállamoktól is komolyabb áldozatot követel, Németországban például szétszakadni látszik a társadalom és sok a munkanélküli.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Kordás László a dolgozói szegénység ellen szervezett fővárosi demonstráción arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt öt évben lerombolták a magyar dolgozók védelmét garantáló legutolsó pilléreket is, az alkalmazottakra ráerőltették az új munka törvénykönyvét, és így a magyarok az Európai Unió legkiszolgáltatottabb munkavállalói lettek.

A Liga Szakszervezetek majálisán Gaskó István elnök arról beszélt, komoly viták vannak a munkavállalók, valamint a kormány és a munkaadók között. A szakszervezeti vezető azt mondta, a magyar munkavállalók helyzete sokat romlott az elmúlt 25 évben, a minimálbér nettója nem éri el a létminimumot, azaz a munkavállalók napi 8 órában nem keresik meg a létfenntartáshoz szükséges forrást sem.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre a szövetség ünnepi rendezvényén kötelező munkáltatói felelősségbiztosítási rendszer bevezetését szorgalmazta, hogy az autókra kötött biztosításhoz hasonlóan kockázatközösség jöjjön létre, biztosítva a munkahelyi balesetben megsérült munkavállaló kártérítését.