Diák minimálbér 2015 - Ennyit fognak keresni a diákok

Támogatni és bővíteni kell az iskolaszövetkezeti munkavállalást - mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A politikus kifejtette: frakciótársával, Szatmáry Kristóffal több olyan javaslatot is beterjesztettek a parlament elé, amely segíti az iskolaszövetkezetek piacon maradását, a diákok munkavállalását és a bérük garantálását. Kiemelte azt a - kedden elfogadott - indítványukat, amely abban segít, hogy a nappali tagozatos, de passzív jogviszonyú felsőoktatási hallgatók ne csak feketén tudjanak munkát vállalni, hanem az iskolaszövetkezeten keresztül.

Emellett nagyon fontos az az előterjesztés, amelynek célja a diákbér-garancia megteremtése, vagyis hogy a diákok biztosan megkapják legalább a minimálbért

- mondta Kósa Lajos.

Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar foglalkoztatás az elmúlt időszakban számottevően javult, de a 15-24 éves korosztályban "igen jelentős az elmaradásunk", ezért minden olyan eszköz - így az iskolaszövetkezetek rendszere is - nagyon hasznos, amely a fiatalok munkavállalását segítheti. Közölte: jelenleg mintegy 130 ezer nappali tagozatos fiatal dolgozik az iskolaszövetkezeteken keresztül, de "van még merítési bázis", ám szükség van a diákokat és az ő bérüket biztosító garanciákra.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK) vezető Gulyás Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy a "passzív hallgatók" helyzetének rendezése nagyon fontos volt, sokuknak ugyanis a tanulmányuk folytatásához van szükségük bevételre. Emellett voltak olyan diákok is, akiknek a korábbi jogszabályi megfogalmazás lehetetlenné tette, hogy a nyári szünidőben bekapcsolódhassanak az iskolaszövetkezeti munkába - tette hozzá.

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a DiákÉSZ elnöke azt mondta: a megszavazott törvénymódosítással

újabb 25 ezer diák kap lehetőséget arra, hogy a legálisan, ellenőrizhetően és jól működő iskolaszövetkezetekben munkát végezhessen.

Fiák István arra bátorította a kormányt, hogy mutassa be az Európai Unió döntéshozó fórumai előtt a magyar iskolaszövetkezeti rendszert mint egy lehetséges eszközt a 25 év alattiak munkanélküliségének csökkentésére.