CSOK 2020 (Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2020)

CSOK 2020 (Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2020)

A CSOK 2020 feltételei egyszerűen és érthetően!

A CSOK 2020 feltételrendszere bankonként még mindíg nagyon eltérő, ezért feltétlenül kérje segítségünket. Tapasztalatunkkal és szakértelmünkkel 10 millió forint állami támogatáshoz is hozzájuthat!

Mi az a CSOK 2020?

A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény mozaikszava, ami a régi nevén SZOCPOL volt) a különböző ingatlancélokhoz a gyermekek után járó vissza nem térítendő állami támogatás. Az ingatlancélok vásárlás, építés és bővítés lehetnek. A támogatást a 16/2016-os (új lakáscél) és a 17/2016-os (használt lakáscél) kormány rendelet szabályozza.

Kinek jár a CSOK 2020-ban?

Már megszületett, meglévő gyermek esetében: mondhatjuk, hogy bárkinek. Házaspárok, élettársak és a gyermeküket egyedül nevelő szülők egyaránt igényelhetik, sőt ilyenkor a szülők életkorát sem kell vizsgálni.

Vállalt, azaz később születendő gyermek esetében: csak azoknak a “fiatal házaspároknak”, akiknek az egyik tagja (férj vagy feleség) még 40 éves kor alatti. A szülőknek az életkorát csupán a 2020-as CSOK kérelem beadásának pillanatában vizsgálják.

Ki után kérhető CSOK 2020-ban?

Meglévő gyermek(ek) után: a 12 hetes  magzattól a 25 éves gyermekig (25 éves életkor felett csak fogyatékossággal élő eltartott esetén). 18 év felett már nem kötelező nappali tagozatú felsőoktatási iskolában tanulni.

Vállalt, azaz később születendő gyermek(ek) után: a támogatás igénylési dátumánál később születendő majdani gyerek, akinek az érkezésére határidőt is vállalnak a szülők. Maximum három gyerek vállalására van mód új ingatlancél esetében. Használt ingatlancél esetén 2 gyerek vállalása lehetséges.

A részletekről bővebben lejjebb még olvashat!

Milyen maximális összegek járhatnak Önnek 2020-ban?

A CSOK 2020 maximálisan igényelhető összege 10 millió forint (új ingatlan cél, 3 gyerek esetén).

A falusi CSOK 2020 maximum 10 millió forint támogatást jelent (A településlistán szereplő használt ingatlan cél és 3 gyerek esetén). A támogatásnak a fele használható fel vásárlásra, a másik fele korszerűsétésére/bővítésre. Mind a vásárolandó, mind a korszerűsítendő ingatlannak szerepelnie kell a településlistán.

Friss hír! 2020.01.01 től a településlista helyszínein az új építkezések és a használt ingatlanon végrehajtott korszerüsítések és/vagy bővítések ÁFÁ-ja 5 millió forintig visszaigényelhető.

A CSOK hitel 2020-ban is maximum 15 millió forint államilag kamattámogatott lakáshitelt jelent (új vagy használt ingatlan cél, 3 gyermek esetén). A kamattámogatás maximum 25 évre jár és azt jelenti, hogy a hitel kamata a támogatás időtartama alatt 3%-on fixált.

A kedvezményes hitelek  bővebben!

Mik a jelenleg igénylehető CSOK támogatási összegek:

Használt ingatlancél esetén (vásárlás, bővítés):

1 gyerek: 600.000 forint, minimum 40 négyzetméter hasznos alapterület.

2 gyerek: 1.430.000 forint, minimum 50 négyzetméter hasznos alapterület.

3 gyerek: 2.200.000 forint, minimum 60 négyzetméter hasznos alapterület.

4 vagy több gyerek: 2.750.000 forint, minimum 70 négyzetméter hasznos alapterület.

Új ingatlancél esetén (vásárlás, építés):

1 gyerek: 600.000 forint, lakás esetében minimum 40 négyzetméteres, ház esetében 70 négyzetméteres hasznos alapterület.

2 gyerek: 2.600.000 forint, lakás esetében minimum 50 négyzetméteres, ház esetében 80 négyzetméteres hasznos alapterület.

3 vagy több gyerek: 10.000.000 forint, lakás esetében minimum 60 négyzetméteres, ház esetében 90 négyzetméteres hasznos alapterület.

Az egyszerűbb átláthatóság kedvéért táblázatos formában is bemutatjuk Önnek a fentieket.

CSOK 2020 a jelzalog.com honlapon

Falusi CSOK 2020-ban:

1 gyerek: 600.000 forint, minimum 40 négyzetméter hasznos alapterület.

2 gyerek: 2.600.000 forint, minimum 50 négyzetméter hasznos alapterület.

3 vagy több gyerek: 10.000.000 forint, minimum 60 négyzetméter hasznos alapterület.

A támogatás mellé igényelhető kedvezményes 3%-os hitelek

A “2,6+10 CSOK” legfontosabb részletei (2 gyerek, új ingatlancél):

  • Ez a támogatási forma a 2 gyermekes családoknak 2,6 millió forint vissza nem fizetendő támogatást és 10 millió forint kamattámogatott hitel jelent (lehet meglévő és vállalt gyermek is). A hitel csak a vissza nem térítendő támogatással együtt igényelhető és ebben az esetben csak új építésű ingatlanra.
  • A vissza nem térítendő támogatás összegét, 2,6 millió forintot a 2 gyermekes családok a kedvezményes kamatozású hitel nélkül is igénybe vehetik.
  • Ha ezt a konstrukciót meglévő 2 gyermekre igénylik, nincs a szülők életkorának semmilyen megkötése. Azonban, ha vállalással szeretnék teljesíteni a 2 gyereket, akkor a házaspár egyik felének 40 év alatt kell lennie az igényléskor.
  • Vállalat gyermek(ek) esetében a 10 millió forint 3%-os hitel felvétele csak akkor lehetséges, ha az igénylők házasok.
  • Az ingatlannak új lakás esetén, minimum 50 négyzetméteresnek, ház esetében minimum 80 négyzetméteresnek kell lennie.
  • Az ingatlan vételárának sem minimum sem maximum összege nincs meghatározva.
  • A támogatás akkor is igénybe vehető, ha a családnak van már másik ingatlana. Azaz az állami támogatás és a kedvezményes hitel akkor is igénylehető új építésű ingatlan megvásárlására vagy építésére, ha a családnak már van egy ingatlana. Azonban maximum 90 napon belül a szülőknek és a gyerekeknek az új ingatlan kell hogy legyen az állandó lakcímük. Tehát be kell jelentkezni a vásárolt vagy épített új ingatlanba.
A 10 millió forintos hitel paraméterei:
  • kamat: maximum 3%
  • kamattámogatás ideje: maximum 25 év
  • futamidő: a hitel futamideje 25 évnél hosszabb is lehet, de a 25. év után a kamatkedvezmény megszűnik és a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul át
  • a kölcsön kamatperiódusa: öt év, ez azt jelenti, hogy 5 évente vizsgálják, hogy mekkora állami támogatás szükséges a 3%-os kamat szinten tartásához

A “10+15 CSOK” legfontosabb részletei (3 gyerek, új ingatlancél):

  • Ez a támogatási forma a 3 gyermekes családoknak 10 millió forint összegű vissza nem fizetendő támogatást és 15 millió forint kamattámogatott hitel jelent (lehet meglévő és vállalt gyermek is). A kölcsön csak a vissza nem térítendő támogatással együtt igényelhető és csak új építésű ingatlanra.
  • A vissza nem térítendő támogatás összegét, 10 millió forintot a 3 gyermekes családok a kedvezményes kamatozású hitel felvétele nélkül is igénybe vehetik.
  • Ha ezt a konstrukciót meglévő 3 gyermekre igénylik, nincs a szülők életkorának semmilyen megkötése. Azonban, ha vállalással szeretnék teljesíteni a 3 gyereket, akkor a házaspár egyik felének 40 év alatt kell lennie az igényléskor.
  • Vállalt gyermek(ek) esetében az államilag támogatott kamattal rendelkező hitel felvétele csak akkor lehetséges, ha azt házaspár igényli.
  • A kedvezményt csak minimum 60 négyzetméteres új lakásra vagy minimum 90 négyzetméteres új házra lehet felvenni. A hasznos alapterület minimum nagysága a 3 gyermekes családoknak járó vissza nem fizetendő támogatás és a kamattámogatott hitel esetében is egyaránt számítanak.
  • A megvásárolni kívánt ingatlan minimum és maximum árára vonatkozóan nincs korlát megszabva.
  • A támogatásnak nem kizáró feltétele a meglévő ingatlan. Azaz az állami támogatás és a kedvezményes hitel akkor is igénylehető új építésű ingatlan megvásárlására vagy építésére, ha a családnak már van meglévő ingatlana. Maximum 90 napon belül a szülőknek és a gyerekeknek az új ingatlan kell hogy legyen az állandó lakcímük. Azaz be kell jelentkezni a vásárolt vagy épített új ingatlanba.
A 15 millió forintos hitel paraméterei:
  • kamat: maximum 3%
  • kamattámogatás ideje: maximum 25 év
  • futamidő: a kölcsön hosszabb időre is igényelhető, de a 25. év után a kamatkedvezmény megszűnik és a hitel piaci kamatozásúvá alakul át.
  • a kölcsön kamatperiódusa: öt év (ez azt jelenti, hogy 5 évente vizsgálják, hogy mekkora állami támogatás szükséges a 3%-os kamat megtartásához).

A “1,43+10 támogatás” legfontosabb részletei (2 gyerek, használt ingatlancél):

  • Ezt a kedvezményes lehetőséget a 2 gyermekes családok igényelhetik. Az 1,43 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 10 millió forint kamattámogatott hitel ebben a formában használt ingatlancél esetén kérhető (meglévő és vállalt gyermek után is).
  • A vissza nem térítendő 1,43 millió forintot a hitelrész nélkül is igényelhetik.
  • Amennyiben meglévő 2 gyermekre igénylik, nincs a szülők életkorának semmilyen megkötése. Azonban, ha vállalással szeretnék teljesíteni a 2 gyereket, akkor a házaspár egyik tagjának 40 év alatt kell lennie az igényléskor.
  • Az államilag támogatott 10 millió forint 3%-os hitel felvételének kikötése, amennyiben a szükséges 2 gyereket későbbi vállalással szeretnék teljesíteni, az igénylőknek házasoknak kell lennie. Meglévő gyermekek esetén a házasság nem kötelező.
  • A használt ingatlannak minimum 50 négyzetméteresnek kell lennie a kedvezményes kölcsön igénybe vételéhez.
  • A használt ingatlan vételárának sem minimum sem maximum kikötése sincs.
  • A támogatásnak nem kizáró feltétele a meglévő ingatlan. Azaz az állami támogatás és a kedvezményes hitel akkor is igénylehető, ha a családnak már van meglévő ingatlana. Maximum 90 napon belül a szülőknek és a gyerekeknek a vásárolt ingatlan kell, hogy legyen az állandó lakcímük. Azaz be kell jelentkezni a vásárolt ingatlanba.
A 10 millió forintos hitel paraméterei:
  • kamat: maximum 3%
  • kamattámogatás ideje: maximum 25 év
  • futamidő: hosszabb időre történő igénylés esetén a 25. évet követően a kamatkedvezmény már nem jár, így a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul át.
  • Kamatperiódus hossza: öt év (ez azt jelenti, hogy 5 évente vizsgálják, hogy mekkora állami támogatás jár a 3%-os kamat szinten tartásához).

A “2,2+15 támogatás” legfontosabb részletei (3 gyerek használt ingatlan)

  • A 3 gyerekes családoknak 2,2 millió forint vissza nem fizetendő támogatás és 15 millió forint kedvezményes kamatozású kölcsönt nyújtanak használt ingatlancél esetén (lehet meglévő vagy vállalt gyermek is).
  • A 3 gyermekes családok a kamattámogatott kölcsön igénylése nélkül is kérhetik a 2,2 millió forintos állami támogatást.
  • Amennyiben meglévő 3 gyermekre igénylik, nincs a szülők életkorának semmilyen megkötése. Azonban, ha vállalással szeretnék teljesíteni a 3 gyereket, akkor a házaspár egyik tagjának 40 év alatt kell lennie az igényléskor.
  • Kedvezményes kamattal rendelkező 15 millió forintos hitel felvételéhez, az igénylőknek házasoknak kell lennie, ha a 3 gyermeket vállalásával, később szeretnék teljesíteni. Meglévő gyermekek esetén ilyen kitétel nincs.
  • A kamatkedvezménnyel rendelkező hitelt csak a minimum 60 négyzetméteres használt ingatlanok esetében lehet igénybe venni.
  • A használt ingatlan vételárának sem minimum sem maximum kikötése sincs.
  • A támogatásnak nem kizáró feltétele a meglévő ingatlan. Azaz az állami támogatás és a kedvezményes hitel akkor is igénylehető, ha a családnak már van meglévő ingatlana. Maximum 90 napon belül a szülőknek és a gyerekeknek a vásárolt ingatlan kell hogy legyen az állandó lakcímük. Azaz be kell jelentkezni a vásárolt ingatlanba.
A 15 millió forintos 3% kamatozású hitel paraméterei:
  • kamat: maximum 3%
  • kamattámogatás ideje: maximum 25 év.
  • futamidő: a hitel ennél hosszabb időre is igényelhető, de a 25. év után az állami támogatás megszűnik és a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul át fennmaradt időre.
  • kamatperiódus: öt év (ez azt jelenti, hogy 5 évente nézik, hogy mekkora állami támogatás kell nyújtani a 3%-os kamat szinten tartásához).

Ha a CSOK és a kedvezményes kamatozású hitel 2020-ban felvehető összege nem elegendő tervei megvalósításához, a hiányzó összeget más típusú lakáshitellel is kombinálhatják.