Adóbevallás elkészítése 2013 SZJA személyi adóbevallás elkészítése

Adóbevallás elkészítése

Sajnos az adótörvényeknek meg van az a rossz szokásuk, hogy minden évben változnak. Így önnek minden évben újra és újra kell értelmeznie ezeket, ha nem akar több adót fizetni mint amennyit muszáj, és a lehető legtöbb adó visszaigénylést szeretné megkapni. Ehhez igyekszünk segítséget nyújtani, mindenki számára érthetően és egyszerűen Bevallási határidők 2008 adóévre:

  • Ha Ön EVA- s egyéni vállalkozó: 2013. február25.
  • Ha Ön egyéni vállalkozó: 2013. február 25.
  • Ha Ön ÁFA fizetésére kötelezett magánszemély: 2013. február 25.
  • Más esetben, mint magánszemély: 2013. május 20.


A 2012.évi adóbevallásának saját példányát az igazolásokkal és egyéb adóbevallásához kapcsolódó bizonylatokkal együtt meg kell őriznie 2017. december 31-ig!


Mikor NEM KELL adóbevallást benyújtania?
(néhány főbb esetet kiemelve)

  • Ha kizárólag adómentes jogcímen kapott jövedelmet.
  • Ha nyugdíjas és a nyugdíján kívül nem volt más jövedelme.
  • Ha csak adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő jövedelmet szerzett (pl. GYES, gyermeknevelési támogatás stb.)
  • Ha alkalmi munkavállalás során elért jövedelme a 888.000 forintot nem érte el, feltéve, hogy más bevallás alá eső jövedelme nem volt.
  • Ha mezőgazdasági kistermelő, és az ebből származó bevétele a 600.000 Ft-ot nem haladta meg, feltéve, hogy más bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme nem volt.
  • SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁS ELKÉSZÍTÉSE MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE

     

    A magánszemély az adózás rendjéről szóló törvény értelmében, adóévenként adóbevallásra kötelezett, kivéve, ha nyilatkozat ad az adóhatósági adómegállapításra vagy adóját a munkáltatója állapítja meg. 

    • Január 31-ig nyilatkozik munkáltatója felé és kéri a munkáltatói adómegállapítást. Ezt azonban csak akkor teheti meg, ha az adóévben kizárólag munkaviszonyból származó jövedelme volt és nem kívánt érvényesíteni semmilyen adókedvezményt.

    • Február 15-ig egy nyilatkozat benyújtásával kérheti az APEH-től az adóhatósági adómegállapítást. Ezt azonban csak akkor teheti meg, ha az adóévben kizárólag munkaviszonyból származó jövedelme volt és nem kívánt érvényesíteni semmilyen adókedvezményt.

    • Önadózóként május 20-ig vallhatja be és fizetheti meg, illetve igényelheti vissza személyi jövedelemadóját.

    Amennyiben Ön ez utóbbi lehetőséget választotta, az APEH-től kell beszereznie az ehhez szükséges formanyomtatványt (ha postán nem jutott hozzá automatikusan, akkor személyesen kell a legközelebbi APEH-hez befáradnia), melyet az Önnél lévő bizonylatok segítségével kell kitöltenie és postára adnia május 20-ig.

    További lehetőség: melyet az Ügyfélkapus regisztráció nyújt Önnek. Egyetlen alkalommal kell csupán befáradnia a területileg illetékes Okmányirodába, ahol elkészítik a személyre szabott, egyéni kóddal és jelszóval ellátott regisztrációját, s ezután az adóbevallás ügyintézése - benyújtása elektronikus formában is történhez. Ebben az sem jelent gátat, ha esetleg nincs email címe, mert segítségemmel készítünk Önnek egyet vagy felhasználhatja az általam megadott email címet is.

    Így tehát:

    • nem kell elfáradnia az APEH ügyfélszolgálatára, hogy beszerezze a szükséges nyomtatványokat, hiszen rendelkezem az APEH által biztosított nyomtatványkitöltő szoftverrel,

    • nem kell álmatlan éjszakákat eltöltenie a bevallási útmutató megfejtésével,

    • nincsenek számítási és értelmezési hibák, hiszen a számítógéppel elkészített adóbevallást az APEH szoftvere ellenőrzi és csak helyes kitöltés esetén engedélyezi a nyomtatását,

    • nincsenek értelmezési hibák és nincs helytelen adatbevitel.

    Mint már említettem, a számítógéppel elkészített adóbevallást az APEH szoftvere ellenőrzi és csak helyes adatok esetén engedélyezi kinyomtatni. Így elkerülhető a hibás bevallás benyújtása és az ezzel járó hatósági eljárási kellemetlenségek.

    A kinyomtatott adóbevallás aláírás után postára adható az APEH által rendelkezésre bocsátott borítékban és feladóvevénnyel. Az elektronikus formában történő benyújtás esetén nincs szükség a személyes aláírásra, hiszen az ügyfélkapus rendszerbe való, az Okmányirodától kapott saját azonosítójával és jelszavával történő bejelentkezés egyenragú az aláírással.

    Ha szeretné a segítségemet igénybe venni, nem kell mást tennie, mint személyesen, postán vagy scannelt változatban elektronikus úton eljuttatnia hozzám:

    • az önnél lévő bizonylatokat, melyek az adóbevalláshoz és adókedvezmények igénybevételéhez szükségesek,

    • elektronikus benyújtás esetén meg kell adnia az ügyfélkapu regisztrációját

    Rövid határidővel elkészítem és a kért formában elküldöm az APEH-nek személyi jövedelemadó bevallását. 

    A bevallás elkészítéséhez szükséges igazolások és bizonylatok:

    • jövedelem igazolások

    • kedvezményre jogosító igazolások

    További fontos tudnivaló: az árjegyzékben feltüntetett ár független a benyújtandó bizonylatok számától!

    Használja ki az szja készítési akciót! Részletek az E-gepíró kedvezményei menüpont alatt.

    Nincs vesztenivaló ideje, ha visszaigénylendő adója van, az APEH a beérkezéstől számított 30. napon utalja ki a visszaigényelt összeget. Minél később nyújtja be bevallását, annál később jut pénzéhez!