Emelt összegű családi pótlék igénylés 2013-2014

Miniszteri rendelet szabályozza, milyen feltételekkel igényelhető a családtámogatás.

A magasabb összegű családi pótlék igényléséhez – függetlenül attól, hogy a családi pótlékra való igény bejelentésével egyidejűleg, vagy már folyósított családi pótlék esetén kerül benyújtásra – igazolást kell csatolni arról, hogy a tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek az miniszteri rendelet 1. mellékletben felsorolt betegségek, illetve fogyatékosságok valamelyikében szenved és a betegség súlyossága megfelel az ott meghatározott feltételeknek – áll a tegnap megjelent, az emberi erőforrások minisztere 3/2013. (I. 7.) rendeletében a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet módosításában. A rendelet a Magyar Közlöny 2013. évi 3. számában a 414. oldalon található.

Módosul a jogosultság megítélése az alábbi feltételekkel:http://online-penzugy.blog.hu/admin/post/edit/5294903 ha az orvosi szakvélemény vagy szakhatósági állásfoglalás szerint a 18. életévének betöltése előtt az igénylő munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság minősítése alapján nem haladja meg az 50%-os mértéket, akkor jár számára a magasabb összegű családi pótlék.

A miniszteri rendelet ez év április elsején lép hatályba.

Egyszerűsödik az igazolás kiállításának rendje is
A szociális államtitkárság kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az ügyfelek jobb tájékozódását szolgálja az a módosítás, amely szerint a vizsgálatok lefolytatására jogosult szakorvosok és intézmények jegyzékét az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a honlapján közzéteszi és folyamatosan frissíti. Ez a lista irányt mutat a családoknak abban a tekintetben, mely betegségek esetén melyik szakorvost kell felkeresniük.

Hozzátették, a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről szóló igazolást több más eljárásban (például a mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményei ügyében) is fel lehet használni. Továbbá annak érdekében, hogy az igazolás kiállításához ne kelljen ismételten megjelenni az orvosnál, a jövőben az igazolást a jelenlegi két példány helyett három példányban állítják ki. Emellett a Magyar Államkincstár a magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozatával együtt az igazolás eredeti példányát is visszaküldi.