Gazdák támogatása 2013: Csökken a gazdák támogatása

A parlament mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke szerint a következő uniós támogatási ciklusban - a kormányfő nyilatkozatával ellentétben - a magyar gazdák nemhogy több, hanem kevesebb támogatást fognak kapni, de ezzel majd csak az adott években fognak szembesülni. Gőgös Zoltán vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) minapi megbeszélésére reagált.

A kormányfő egyebek között azt mondta, a területalapú támogatások összege - amelyek úgynevezett direkt kifizetések, vagyis közvetlenül jutnak el a gazdákhoz - a következő hét évben, 2014 és 2020 között árfolyamtól függően 480-500 milliárd forinttal több lesz, mint az ezt megelőző hétéves ciklusban volt. Gőgös Zoltán a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Orbán Viktor kijelentése csak naturálisan igaz, ugyanis Magyarország az uniós csatlakozását követően 25 százalékos agrártámogatási szintről indult, és 2015-ben már 5-6 százalékkal kevesebb lesz a területalapú támogatás, mint a korábbi években, így sem az idén, sem pedig jövőre nem kaphatnak több támogatást az agráriumban dolgozók. Szerinte a többlettámogatásról szóló nyilatkozat mindössze kormányzatai "önfényezés".

Az ellenzéki politikus szerint a kevesebb támogatásnak az az oka, hogy az uniós előírásoknak és feltételeknek megfelelően e támogatási forrásból kell biztosítani a kistermelők kifizetését, illetve a fiatal gazdák elkülönített támogatását. Uniós támogatási számadatokra hivatkozva Gőgös Zoltán azt mondta: eddig 1 milliárd 313 millió euró volt évente a közvetlen területalapú támogatás, míg ez az összeg 2014-ben több mint 100 millió euróval lesz kevesebb, míg vidékfejlesztési támogatásra az 5 milliárd euróval szemben mindössze 3,2 milliárd jut majd.

Beke Károly, az MSZP ifjúsági tagozata agrár- és vidékpolitikai munkacsoportjának vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy a kormányzat nem támogatja, hanem akadályozza és bünteti a fiatal gazdálkodókat azzal, hogy a fokozatosság elvét figyelmen kívül hagyva vonja vissza a eddig meg nem valósult, még zajló pályázati projektek támogatását. Mint mondta, bíznak abban, hogy ez az eljárás nem az "agrárkamarai választási színjátékból való kihátrálásuk miatti bosszú".