Alkalmi munkavállalók bejelentése az APEH-hez 2013-2014 Így kellene!

Szakértőink szerint Magyarországon az alkalmi munkavállalók azonnali bejelentése az APEH-hez a feketemunka elleni küzdelem egyik legfontosabb feltétele. Így lehet a helyszíni ellenőrzések számának növelésével megakadályozni, hogy egyre többen járuljanak hozzá a közterhek viseléséhez és minden foglalkoztató közel azonos feltételekkel vegyen részt a gazdasági életben (versenyben).

A bejelentési módszerek azonban bonyolultak, ideje lenne egységes és megbízható formulát kitalálni. Ez az ügyfélkapu

MOST ÍGY KELL:
A munkáltatónak a munkakezdést megelőzően be kell jelentenie nevét, adószámát/ adóazonosító jelét, a munkavállaló adatait, a munkaviszony kezdetének, megszűnésének időpontját, a heti munkaidőt, a munkavégzés helyét. A munkáltató a bejelentési kötelezettségének főszabály szerint elektronikus úton, a 10T1041E jelű nyomtatványon tud eleget tenni, de az háztartási munka, illetve növénytermesztési idénymunka esetén ez az adminisztráció akár telefonon keresztül is teljesíthető. 2010. július 1-jétől pedig lehetőség lesz az SMS-ben történő bejelentésre is.

...ÉS ÍGY KELLENE:
Magyarországon minden vállalkozás és vállalkozó - illetve könyvelője - ma már rendelkezik ügyfélkapus belépési lehetőséggel (magyarorszag.hu), hiszen adóbevallását csak így tudja teljesíteni. Legegyszerűbb lehetőség, ha az ügyfélkapura történt belépést követően, egy bejelentő oldalon (nem nyomtatványok kitöltése!) a foglalkoztató megadja saját nevét, adószámát és az alkalmi munkavállaló(k) nevét, adóazonosító jelét, a foglalkoztatás időtartamát. Ezután "elküld" gomb, és kész! Nem kell tovább bonyolítani, és nem is kell kifogásokat keresni. Használni kell a korszerű és egyszerű lehetőségeket. A foglalkoztatóknak pedig tudomásul kell venni, hogy nálunk, mint minden tőlünk nyugatabbra levő országban, ilyenek a vállalkozási feltételek, legalábbis addig, amíg a fekete- és szürkegazdaság aránya meghaladja a 30%-ot.