Tételes adózás 2014 - Kisadózó vállalkozások tételes adója

Kisadózó lehet a kisadózó vállalkozások tételes adóját jogszerűen választó egyéni vállalkozó esetében az egyéni vállalkozó mint magánszemély, egyéni cég esetén annak tagja, közkereseti társaság és betéti társaság esetén a társaság kisadózóként bejelentett tagja.

 

Kisadózó vállalkozások tételes adója

A kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya lehet:

  • az egyéni vállalkozó,
  • az egyéni cég,
  • a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság,
  • a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság,

ha szándékát az állami adóhatóságnak az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelenti. Nem választhatja ezt az adóalanyiságot az a vállalkozás, amelynek adószámát az adóhatóság a bejelentést megelőző két éven belül felfüggesztette.

Kisadózó vállalkozás tételes adójának mértéke

A kisadózó vállalkozások tételes adójának mértéke és megfizetése. A kisadózó vállalkozás a fállású kisadózó után havi 50.000 forint tételes adót fizet. A kisadózó vállalkozás a fállásúnak nem minsülő kisadózó után havi 25.000 forint tételes adót fizet. Amennyiben a kisadózó vállalkozás több kisadózót jelent be, a tételes adót minden személy után külön-külön kell megfizetni.

A kisadózó vállalkozások tételes adóját a kisadózó vállalkozásnak a tárgyhónapot követ hónap 12. napjáig kell megfizetni. FONTOS! A kisadózó vállalkozás a naptári évben elért bevételének 6 millió forintot meghaladó része után 40 százalékos mértékű adót fizet.

A tételes adó megfizetésével a kisadózó vállalkozó mentesül az alábbi kötelezettségek alól:

  • vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó megállapítása, bevallása és megfizetése;
  • társasági adó megállapítása, bevallása és megfizetése;
  • a személyi jövedelemadó, járulékok és az egészségügyi hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése;
  • szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás, valamint a szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése.

A kisadózó vállalkozások tételes adójának megfizetésével a kisadózó vállalkozás nem mentesül a kisadózónak nem minsülő személyek foglalkoztatására tekintettel teljesítendő adókötelezettségek alól.

A főállású kisadózó biztosítottnak minősül, és a törvényben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, ezen ellátások számításának alapja havi 81.300,-Ft ami 2014-től változhat.