Családi kedvezmények: ők 2014-től nagyon jól járnak: családi adókedvezmény 2014

A 2014. január 1-jével életbe lépő családi adókedvezmény legnagyobb nyertesei azok a kétgyermekes háztartások lesznek, ahol a bruttó jövedelem 90-100 ezer forint között van. Azokban a háromgyermekes családokban, ahol mindkét kereső középiskolai tanár (körülbelül bruttó 300 ezer forintért), 51 ezer forinttal marad majd több a pénztárcában.

Biztossá vált, hogy a kormány januárban kiszélesíti a családi adókedvezmény rendszerét. A módosítás további 260-270 ezer háztartást, illetve családot érint, költségvetési vonzata pedig 50 milliárd forint lesz. Az MNO annak járt utána, hogy bizonyos kereseti ágaknál mennyivel nagyobb havi nettó jövedelemre számíthatnak a többgyerekes alacsonyabb keresetű családok.

Egy olyan kétgyermekes családban, ahol 2013-ban a teljes jövedelem bruttó 90 000 forint volt, 2014-ben a mostani 73 350 helyett 78 950 forintot vihetnek haza, ami havi 5600 forintos nettó jövedelememelkedést jelent. Ebbe a csoportba nagyrészt a közmunkások, illetve adott esetben a pénztárosok, takarítók tartoznak. Annak a családnak, amelyik szintén két gyermeket nevel, de már 100 ezer forint bruttó jövedelme volt, jövőre havi szinten nettó 4000 forinttal marad több a pénztárcájában. 110 ezer forintnál havi nettó 2400, 120 ezernél 800 forinttal marad több.

A családi adókedvezmény hatása a havi jövedelemre

Ők a családi adókedvezmény legnagyobb nyertesei

A háromgyermekes családok esetében jóval nagyobb adókedvezményt lehet majd érvényesíteni január elsejétől. Például egy olyan háztartásban, ahol csupán egy kereső van, és az illető az erdőgazdálkodás területén dolgozik – ami 100 ezer forintos bruttó jövedelemmel jár –, 17 ezer forinttal nagyobb lesz a nettó jövedelem jövőre. Egy olyan háztartásban, ahol az egyik fél a szállítás-raktározás vagy éppen az ingatlanforgalmazás területén dolgozik bruttó 200 ezer forintért, nettó 34 ezer forinttal marad majd több.

A legjobban azok a háromgyermekes családok járnak, ahol összesen bruttó 300 ezer forint körül van az összjövedelem, mivel ők 2014. január 1-jétől nettó 51 ezer forinttal többől gazdálkodhatnak. A nettó nyereség az ennél nagyobb keresetek esetén kezd el lassú ütemben csökkenni, de bruttó 400 ezer forintnál is nettó 35 ezer forintos jövedelemnövekedése lesz a nagycsaládnak.

Van fedezet

„Lesz akkora gazdasági növekedés jövőre Magyarországon, hogy fedezni lehessen a családi adókedvezmény kiszélesítésével járó 50 milliárd forintos állami kiadást” – mondta szeptember 23-án Az este című műsorban Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a meghozott döntés biztosan nem változik, a 2014-es költségvetésbe betervezték azokat az összegeket, amelyek az adókedvezmény kiszélesítéséhez, illetve más családpolitikai támogatásokhoz szükségesek lesznek jövőre.

A családi adókedvezmény bővítésének hatása
Forrás: Emmi / MN-grafika

A polgári kormány két évvel ezelőtt bővítette ki a szocialisták által csaknem teljesen eltörölt családi adókedvezményt. Ennek köszönhetően az egy- és kétgyermekes családok újra jogosultak lettek a kedvezményre, gyermekenként akár havi 10 ezer forintos összegben, a három- és többgyermekesek pedig 33 ezer forintot vonhatnak le a személyi jövedelemadójukból.

Ez még az első Orbán-kormány által 1999-ben bevezetett eredeti családi kedvezménynél is jóval bőkezűbb. A szocialista kormányok idején a kedvezmény egy gyermek esetében 3000, két gyermek esetében 4000, három vagy több gyermek esetében 10 000 forintra csökkent.

Megbukott a baloldali családpolitika

„A Gyurcsány–Bajnai-kormányok a munka mellett gyermeket vállalókat sújtották magas adókulcsokkal, nem létezett családi adókedvezmény, háromról két évre csökkentették a gyest, duplájára emelték a rezsiköltségeket, és megszüntették a kedvezményes otthonteremtési lehetőségeket, devizacsapdába hajszolva ezzel családok ezreit. A baloldal családpolitikája megbukott. Ezzel szemben a Fidesz-kormány érdemi segítséget nyújt a családoknak a gyermekvállaláshoz és a gyermekneveléshez” – írta korábbi közleményében a kormánypárt.