Vatera-Adózása: Vaterázás és szja-fizetés, eladások utáni adófizetés

Bizonytalankodnak a különféle holmiktól szabadulni akarók, merjék-e cuccaikat kínálni az internet aukciós portáljain (Vatera, Tesz-Vesz, eBay). Nem is ok nélkül: az adóhatóság figyeli, hogy a sikeres ügyletek szereplői helyesen értelmezik-e adózási kötelezettségeiket. Azonban nem kell mindenkinek aggódnia. Mit kell tudniuk a vaterázó magánszemélyeknek?

Az interneten jellemzően a háztartásokban felesleges, vagy éppen megunt dolgok (bútor, ruházat, felszerelés, gyermekjáték, dísztárgyak stb.), azaz ingóságok adásvétele folyik. Az ingóságok eladásából származó jövedelem adózására a személyi jövedelemadóról szóló törvény külön előírásokat tartalmaz.

A külön előírások szempontjából az ingó vagyontárgy fogalmába – a fizetőeszköz, az értékpapírt és a föld tulajdonosváltozása nélkül értékesített lábon álló (betakarítatlan) termés, termény (pl. lábon álló fa) kivételével – az ingatlannak nem minősülő minden dolog beletartozik. Mivel a forgalomban nem lévő bankjegy, pénzérme nem fizetőeszköz, az is ingó vagyontárgynak számít.

A külön előírások azonban nem minden ingó vagyontárgy eladása esetében alkalmazhatóak: ugyanis, ha valaki életvitel-szerűen saját maga által készített (kézműves, pl. kerámia, kézimunka stb.) termékeket árusít, annak ez a tevékenysége nem tartozik ide, ezért azt mindenképpen be kell jelentenie az adóhatóságnak, és adókötelezettségét az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok, illetve az áfa törvény előírásai szerint kell teljesítenie. Aki tehát ezt eddig nem tette volna meg, jól teszi, ha nem várja meg az esetleges ellenőrzést.