Mol-ügy folytatása: Megérkezett az elfogatóparancs Hernádi ellen

A Mol-ügy előzménye itt

Folytatás : Most olvasom az indexen :

„Megérkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba az európai elfogatóparancs Hernádi Zsolt ellen, de nem az előírt formában. Várjuk a javítást!” – közölte csütörtökön a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a Facebook-oldalán.

Isola Anna, Navracsics Tibor miniszter sajtóreferense az MTI-nek azt mondta: a horvátok nem megfelelő nyelven küldték meg a dokumentumokat. Az elfogatóparancs horvát nyelven íródott, miközben hivatalosan a magyar, az angol, a német és a francia az elfogadott.

interpol
Fotó: interpol

Péntek délután ugyancsak a Facebook-oldalán azt közölte a KIM: megérkezett az európai elfogatóparancs Hernádi Zsolt ellen a tárca illetékes főosztályára, ezúttal már az előírt formában.

A horvát rendőrség kedden adott ki európai elfogatóparancsot Hernádi Zsolt ellen, majd szerda délután Horvátország kérésére felkerült az Interpol vörös, vagyis legmagasabb fokozatú körözési listájára a neve. Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett az azóta első fokon 10 év börtönre ítélt Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a horvát INA olajipari vállalat irányításában. A Mol visszautasította a vádakat.

 A magyar hatóságok az Interpol-körözésnél is úgy látták, hogy a horvátok nem az előírásoknak megfelelően idézték be Hernádit. A Mol-vezér ugyanis nem kapott olyan hivatalos idézést, amelyben Zágrábba hívnák kihallgatásra. Ennek persze az az oka, hogy a horvát leveleket a magyar hatóságok nem továbbították Hernádinak, tehát az, hogy ő hivatalosan nem tud az eljárásról, nem a horvátokon múlott.

Horvátország az EU-s elfogatóparancsról szóló szabályokat ugyanakkor egy hibás törvénnyel ültette át a horvát jogba, amely az Európai Bizottság szerint sérti az uniós jogot. A horvát törvények szerint ugyanis az elfogatóparancsokat csak a 2002 augusztusa után elkövetett bűncselekményekre kell alkalmazni, az ennél korábban elkövetett bűncselekmények miatt Horvátországnak nem kell kiadnia senkit sem. A horvát kormány korábban már megígérte, hogy „feltételek nélkül összhangba fogják hozni a törvényt az európai joggal".