Emelkedik a kötelező azoknak akik túl olcsó kötelezőt kötöttek tavaly

Drágább kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra (kgfb) számíthatnak az idei kampányban azok, akik tavaly túl olcsót kötöttek – véli a CLB biztosítási alkuszcég szakértője.

A biztosítóknak be kell hozniuk a túl nagy elmaradást, korrigálniuk kell az árbevételt, ehhez viszont emelni kell a tarifát – közölte a társaság. Németh Péter, a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója szerint ezt a "büntetést" csak biztosítóváltással lehet elkerülni.

A szakértő úgy véli, jól jöhet a váltás azoknak is, akik az elmúlt időszakban balesetet okoztak, mert biztosítócserével csökkenthetik a vétség miatt megemelt díjukat. Jól járhatnak az idén azok is, akik új településre költöztek, házasodtak, gyerekük született vagy most kerültek közalkalmazotti státusba, őket ugyanis kiemelten kezelik a biztosítók, és számos kedvezményt kaphatnak.

A CLB szerint az idén ismét lesznek együttkötési kedvezmények, elsősorban a lakás-, illetve a casco és a kötelezőbiztosítás árukapcsolása lesz a sláger.

Az alkuszcég arra is felhívja a figyelmet, hogy fedezetlenség címén az idén rekordmennyiségű díjat mondtak fel a biztosítók. Ennek leggyakoribb oka, hogy sok autós nem akarja befizetni a baleseti adót, csak a kötelező díját küldi be, s nem érti, miért van hátralékban.

A magyarázat az, hogy a biztosítóknak kötelező beküldeniük az adót, amit a befizetett díjból vonnak le akkor is, ha az ügyfél azt nem kalkulálta be. A felmondott kgfb helyett újat kötni viszont csak a korábbi díjhoz képest jóval magasabbért lehet, ráadásul a fedezetlenségi időszakra napi 300-400 forintot számítanak fel a biztosítók.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) a múlt héten közölte, hogy a biztosító társaságoknak az idén legkésőbb november másodikáig kell közzétenniük a jövő év január elsejétől érvényes kgfb-tarifáikat.

A Mabisz adatai szerint a kampány a több mint 2,5 millió személygépkocsival rendelkező magánszemély 69 százalékát érinti, azokat, akiknek január 1-jén fordul a biztosítása. Tavaly 724 ezer kgfb-szerződést mondtak fel és kötöttek helyette újat, ám az újrakötések száma évről évre csökken.