Otp egészségpénztár egyenleglekérdezés: öngondoskodás a családban

A Takarékossági Világnap alkalmából már második alkalommal került megrendezésre a mai napon az OTP - Portfolio.hu Öngondoskodás Az Egészség Jegyében Konferencia, amelynek fókuszterében a család állt. A nap folyamán elhangzott előadások különböző aspektusokból járták körül a témát, a legfőbb következtetés az volt: annak ellenére, hogy a családmodell átalakulás állapotában van, nagy szükség lenne a családok megerősítésére.

Az öngondoskodás nagyon fontos a mai világban, viszont a pénzügyi védelem mellett szükség lenne a család jelentette védőháló kiépítésére is, ilyen formában elengedhetetlen lenne, hogy minél többen gyereket vállaljanak az emberek. Természetesen nagyon fontos az öngondoskodás a társadalombiztosítás demográfiai korlátai miatt, azonban az embereket nem lehet magukra hagyni, irányítani kell őket, hogy valóban sikeresen készüljenek fel a jövőre.

A megpróbáltatások ellenére szükség van a pénztárakra

A Takarékossági Világnapra minden évben október végén kerül sor, a mai napon ehhez kapcsolódóan már második alkalommal került megrendezésre az OTP - Portfolio.hu Öngondoskodás Az Egészség Jegyében Konferencia. A konferencia megnyitóját Vági László tartotta az OTP Bank Budapesti Régiójának régióvezetője, aki elmondta, hogy több célt tűztek ki a konferencia összeállításakor, így például fontosnak tartották, hogy a pénztári szektor szereplőit (szolgáltató partnereket is) egy nap erejéig összehozzák egy konferencia keretében, hiszen erre a magyar piacon nem nagyon van egyéb esetben mód.

Kétségtelen tény, hogy a pénztári szegmensen belül az egészségpénztárak tudtak az utóbbi években nagyobb növekedést felmutatni, ami azért is nagyon fontos, mert egyre inkább felértékelődik az egészségügyi kiadásokra való célzott takarékoskodás. Az OTP Egészségpénztár 2002-ben alakult meg, 2013 elején a szektor legnagyobb szereplője volt 200 ezer feletti taglétszámával, miközben a kezelt vagyon megközelítette a 11 milliárd forintot. Vági László szerint a szektor az utóbbi egy évtizedben nagyon sok jogszabályváltozást élt meg, több esetben is előnytelenül változtak meg a peremfeltételek, ennek ellenére viszont a szektor kitartott, és egészen biztosan hosszabb távon is lehet az egészségpénztárakra számítani.

A két meghatározó pénztári ágazat közül az önkéntes nyugdíjpénztári szektor korábban futott fel, mint az egészségpénztári, az utóbbi években azonban már azt lehet látni, hogy az egészségpénztári bővül, míg a nyugdíjpénztári szektor taglétszáma csökken. A két szegmens között az egészségpénztári felértékelődéshez többek között az vezetett, hogy a cafetéria rendszeren belül egyre több olyan elem jelent meg, amely a rövid távú fogyasztást helyezte előtérbe a több évtizedre való halasztott fogyasztás helyett. A nyugdíjpénztárak esetében ma már azt lehet látni, hogy a lakosságot versenyképes hozamok mellett lehet megszólítani, a nagy probléma viszont az, hogy ma a 30 éves korosztályt a szektor nem tudja hatékonyan elérni, új tagokat pedig nagyon nehezen lehet bevonni - mondta el Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.

A konferencia elején a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár beszélt a cafetéria rendszerről, amely kiemelten fontos, hiszen egy munkáltató kedvező adóztatás mellett tudja a munkavállalója öngondoskodási lehetőségeit támogatni. Amennyiben a statisztikákat megnézzük a magyar pénztári rendszer jelentősen épít a munkáltatókra, legyen szó akár az egészségpénztárakról, akár a nyugdíjpénztárakról, a befizetősek jelentős része érkezik a munkáltatói oldalról. Az adózási szabályokra kitérve a helyettes államtitkár elmondta, hogy a kormány apróbb finomhangolást hajt végre a törvényekben, óriási változásra nem lehet számítani a jövőben. Lehoczky László szerint a kormányzat által tervezett jogszabály módosítások a szektor számára előnyösek, hiszen az adórendszerben meglévő kedvezmények megmaradnak, amelyek központi elemét képezik a pénztári rendszernek. Az új jogszabályok alapján egy új pénztári forma is megjelenik, mégpedig a zárt formában működő foglalkoztatói pénztár.

Miért fontos a család?

A család gyakorlatilag úgy működik, mint egy szervezet, ugyanis kellenek szabályok, amelyek a megfelelő határokat megszabják, ennek megfelelően pedig egy hierarchikus rendszerről van szó, ahol sok esetben változnak a szerepek. A család az utóbbi évszázadokban nagyon sokat változott, ma már sokkal kevésbé stabilak a családok, a friss statisztikák szerint a házasságok fele válással végződik. Ennél is fontosabb változás az utóbbi évszázadokban, hogy a hagyományos családmodell kihalóban van, a nagycsaládok eltűnőben vannak, és olyan funkciók, amelyet a család tudott megoldani, az már közösségi szintre kerül. A család meggyengülésével összhangban egyre inkább megerősödött az állam, és létrejöttek a nagy társadalombiztosítási rendszerek - mondta el Dr. Purebli György egyetemi docens.

A szakértő szerint igaz az utóbbi évtizedekben nőtt a családokban a szülők között együtt töltött idő, azonban a nagy probléma az, hogy a minőségi idő csökkent. A családok legfőbb összekötője a szülők, akik sajnos már sokkal inkább a saját igényeiket helyezik előtérbe, miközben ha többet foglalkoznának egymással, akkor a gazdaság és a társadalom egyik legfontosabb egységét össze lehetne tartani. Nem kell óriási dolgokat tenni ahhoz, hogy a családokat összetartsuk, sok esetben a kommunikáció javítása meg tudja oldani a dolgokat.

Több előadás is elhangzott a témában, ezek közös pontja mind az volt, hogy többek között a társadalom öregedése miatt hihetetlenül fontos lenne, hogy megerősítsük a családokat, és arra ösztönözzük az embereket, hogy gyereket vállaljanak. Mivel ha megnézzük, akkor az állami társadalombiztosítási rendszerek (nyugdíj, egészségügy) mind korlátokba ütköznek a népesség csökkenése miatt, pontosan ezért vissza kell nyúlni az alapokhoz, a családhoz, amelyre lehet számítani a jövőben. Nem megkerülendő szempont az sem, hogy az emberek életének minősége is javul, ha családban él.

Dr. Kincses Gyula szakmai tanácsadó az előadásában kifejtette, nemzetközi szinten és a hazai tapasztalatok is azt mutatják, hogy az öngondoskodás felértékelődik és egyre fontosabbá válik, viszont ez nem jelentheti azt, hogy az embereket magukra kellene teljesen hagyni ebben a helyzetben. Pontosan ezért egy új fogalmat vezetett be, mégpedig az asszisztált öngondoskodást, amely azt jelenti, hogy az embereknek segítséget kell adni, hiszen a pénzügyi védelem mellett nagy szükség van megfelelő szaktudásra, az öngondoskodás menedzselésére, valamint szabályozókra is. A szakértő az előadás végén azt mondta, hogy az egyik legfontosabb az lenne, ha az emberek több gyereket vállalnának, miközben persze fontos az időben elkezdett öngondoskodás is.