Legolcsóbb lakáshitel 2014-nem kell senkinek !

A lakosság csak az egy évvel korábbi mélyponthoz képest tűnik úgy, mintha rákapott volna a lakáshitelekre. Alacsony a hitelfelvételi kedv, pedig ma már akár 6% alatti banki THM is elérhető a legolcsóbb lakáshitelek esetén, de így sem kell senkinek sem lakáshitel. Az Otp bank nyilatkozata szerint nem csökkent de nem is emelkedett a lakáshitelek aránya. A K&H bank csökkenésről számolt be, míg az MKB esetében is csökkenés észlelhető. A többi banknál még nem nyilatkoztak.

Továbbra sem gondolkodik hitelfelvételben a magyar lakosság. Az egy évvel korábbihoz képest 26%-kal nőtt ugyan a felvett hitelek összege, a 28,1 milliárd forintnyi friss hitelfelvétel csak a tavalyi mélyponthoz képest tűnik jelentős fellendülésnek.

Hiába lettek


A jegybanki kamatcsökkentésnek köszönhetően ma már az államilag támogatottaknál is olcsóbb, 6% alatti THM-mel rendelkező lakáshitelek is elérhetők a piacon. Ennek is köszönhető, hogy a tavaly novemberi összeghez képest 38%-kal megnőtt a felvett lakáshitelek volumene. Míg azonban a válság előtt havi több mint 100 milliárd, idén novemberben csak 13,4 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel a háztartások.

Hiába lettek


Igaz, ezúttal forintban, és nem devizában. A devizahiteleket tovább törleszti a lakosság: novemberben 26,6 milliárd forintnyi tőke került vissza (tranzakciós szám) a bankokhoz. A forinthitelek esetében 3,7 milliárd forinttal haladta meg a kihelyezés a törlesztések összegét, így összességében -22,9 milliárd forint volt novemberben a lakosság nettó hiteltranzakciója.

Hiába lettek


A lakosság banki hiteltartozása november végén 6934 milliárd forintra rúgott, ami 3%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A hitelek 49%-a lakáshitel, 32%-a pedig szabad felhasználású jelzáloghitel volt. A legjobban a személyi hitelek állománya csökkent (-15,8%) egy év alatt, miközben a gépjármű-hitelek 13,3%-kal nőttek.

Hiába lettek

 

Hiába lettek


Egy átlagos, újonnan felvett lakáshitel (bank által felszámított, támogatás nélküli) THM-je 8,8%, szemben az egy évvel korábbi 11,1%-kal. A személyi és a gépjármű-hitelek költsége is jelentősen csökkent az utóbbi hónapokban.

Hiába lettek


A meglévő hitelek esetében azonban inkább csak azoknál a hiteleknél élvezhetik az ügyfelek a kamatszint csökkenését, amelyeket referenciakamatozással vettek fel, vagyis jellemzően az utóbbi években. Ennek köszönhetően a szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos kamatszintje több mint 2 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.

Hiába lettek

 

Kapcsolódó cikkek: