Máv - Vdszsz ! Béremelés 2014

A MÁV Zrt. és a vasutas szakszervezetek kedden aláírták a bérmegállapodást, amely szerint 2014. július elsejétől 2,4 százalékos alapbéremelést hajtanak végre - közölte a vasúttársaság kedden az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az intézkedés a vállalatcsoport 11 vállalatának mintegy 35 ezer dolgozóját érinti, emellett 2014 márciusában minden érintett dolgozó bruttó 36 ezer forint egyszeri kifizetésben részesül. A béremelés a bruttó 350 ezer forintnál magasabb személyi alapbérrel rendelkező dolgozókra nem vonatkozik, az egyszeri kifizetésben a vezetői kör nem részesül - közölte a MÁV Zrt.

A MÁV Zrt. közleményében hangsúlyozta: munkáltatóként elsődleges céljának tartja a munkahelyek megőrzését, a foglalkoztatás biztonságának garantálását, egyúttal a vasutas munkavállalók jövedelmi helyzetének lehetőség szerinti javítását, amiben a legnagyobb vasutas munkavállalói érdekképviseletek is partnerek - áll a közleményben.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetét tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) kedden közleményben erősítette meg, hogy a megállapodást megkötötték. A közleményben a szövetség kiemeli: a MÁV Zrt. vállalta, hogy a MÁV-Start Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt., a MÁV Vagyonkezelő Zrt., a MÁV Ingatlankezelő Kft., a MÁV FKG Kft., a Záhony-Port Zrt., a MÁV KFV Kft., a MÁV KERT Kft., a MÁV Vasútőr Kft. és a MÁV Vagon Kft. tulajdonosaként a felsorolt vállalatok munkavállalói számára is végrehajtja a bérfejlesztést. A VASZ rendkívüli küldöttgyűlésén hétfőn még arról határoztak, hogy az érdemi bértárgyalások mielőbbi megkezdése érdekében a vasutasok még márciusban országos demonstrációkat tartanak.