Emelkedik a szocpol korhatár 2015-től!

A jelenlegi 35-ről 40 éves korig terjesztené ki a szociálpolitikai támogatást a Fidesz alelnöke, ezzel elsősorban a gyermekvállalást ösztönözné. Kósa Lajos a Hír TV P8 című műsorában azt mondta: erre azért lenne szükség, mert a házaspárok egyre később vállalnak gyermeket, és Magyarország egyik legnagyobb problémája a népességfogyás.

Krisztinának két gyermeke van. 39 éves volt, amikor kisebbik lánya, Csenge megszületett. Felmérések szerint a magyar nők egyre később vállalnak gyermeket, 15 százalékuk harmincöt év felett szül először. „A saját praxisomban a kismamák 80 százaléka 30 év feletti. A statisztikák azt mutatják, hogy a kilencvenes évekhez képest a 35 év felett először szülő anyukák száma 8-ról 15 százalékra nőtt” – mondta Timmermann Gábor nőgyógyász.

„Ha elfogyunk, akkor nincs tovább.” A Fidesz ügyvezető alelnöke az új kormány megalakulása után a szocpol támogatás feltételin változtatna. Jelenleg 35 éves korig kérhetik a támogatást a szülők. „Szeretném kiterjeszteni a szociálpolitikai kedvezményt gyerekes családok esetében negyvenéves korig, mert van néhány olyan ember aki egy kicsit – ez sajátos kórtünet – lemaradt a gyermekvállalásról, és negyvenéves kor környékére jött el az idő, de kiesik a szociálpolitikai támogatási rendszerből. Nem lehet nagyon sok, de jelképes értékű, a természet úgyis meghúzza a határvonalat” – fogalmazott Kósa Lajos.

„Helyes!”  Szanyi Tibor, a szocialisták országgyűlési képviselője szűkszavúan értékelte a Fidesz terveit. A javaslatot a Jobbik is támogatná. „Ez nem egy hatalmas lépés, de minden olyan lépést, amely gyermekek megszületését eredményezi Magyarországon, illetve a családok jobb életkörülményeit adhatja, teljes mértékben támogatni tudunk elviekben” – mondta Sneider Tamás, a Jobbik képviselője.

Szociálpolitikai támogatást körülbelül 4-5 ezer magyar család igényelt az elmúlt években.