A Növekedési Hitelprogram második szakaszának keretösszege 1000 milliárd forintra emelkedik 2015-re

A Növekedési Hitelprogram két szakaszában együttesen már 14 ezer kis- és középvállalkozás jutott hitelhez több mint 1000 milliárd forint összegben. A Monetáris Tanács a program eddigi kedvező hatásait, a gazdasági és pénzügyi folyamatok alakulását, valamint a kis- és középvállalkozások részéről a továbbra is élénk hitelkeresletet figyelembe véve a program második szakasza keretösszegének 500 milliárd forinttal, 1000 milliárd forintra történő megemelése mellett döntött. A Monetáris Tanács arról is határozott, hogy a pénzügyi lízing, valamint az európai uniós támogatások előfinanszírozásának lehívására rendelkezésre álló határidőt 2015. június 30-ig meghosszabbítja, változatlanul hagyva a szerződéskötésre vonatkozó 2014. végi határidőt.

Az MNB 2013 júniusában indította el a Növekedési Hitelprogramot, majd annak meghosszabbítása mellett döntött. A Monetáris Tanács a program tavaly október 1-jén induló második szakaszának keretösszegét 500 milliárd forintban határozta meg azzal, hogy az szükség esetén maximum 2000 milliárd forintig megemelhető.

Az NHP első és második szakaszában együttesen 1040 milliárd forint összegben kötöttek szerződést a hitelintézetek, több mint 14 ezer kis- és középvállalkozással. Az NHP a hitelállományt mind mennyiségi, mind minőségi szempontból érdemben befolyásolta. Nemcsak a kis és középvállalatoknál, hanem már a teljes vállalati szinten bekövetkezett a hitelezési fordulat. Jelentősen emelkedett a forinthitelek részaránya, miközben hosszabbodott ezek futamideje. Ugyancsak kedvező fejlemény, hogy egyre nagyobb arányban jutnak hitelhez a kisebb méretű vállalkozások is a programban. 

A program az új forgóeszköz- és beruházási hiteleken keresztül rövid távon támogatta az aggregált keresletet, amivel középtávon a magyar gazdaság potenciális növekedését is erősítette. Az MNB becslése szerint az NHP első és második szakasza keretében eddig folyósított hitelek 0,5-1 százalékkal növelik a GDP-t, ami megfelel az éves növekedés közel harmadának.

A hitelintézetek a Növekedési Hitelprogram elindítása óta – jelentős részben a programnak köszönhetően – a kereslet folyamatos élénkülését érzékelik. Amennyiben a program végéhez közeledve a havi hitelfelvétel az elmúlt hónapokhoz hasonló szinten marad, vagy várakozásainkkal összhangban tovább növekszik, akkor a jelenlegi 500 milliárd forintos keretösszeg a 2014. december 31-ig tartó szerződéskötési időszak vége előtt kimerül.

A kereslet növekedésében szerepet játszik az európai uniós pályázatok utolsó negyedévre várható kiírása. Ennek következtében számottevő igény jelenhet meg a vállalkozások részéről az EU-s támogatások előfinanszírozására nyújtott hitelek iránt, amelyekhez új beruházási hitelek is kapcsolódhatnak. Szintén a kihasználtság emelkedését valószínűsíti, hogy a hitelintézetek az utolsó negyedévre időzítették a program keretében történő hitelkiváltásokat, amelyek legfeljebb az általuk folyósított hitelek 10 százalékát tehetik ki.

A várhatóan tovább növekvő kereslet és a csak lassan enyhülő piaci hitelkondíciók miatt a Monetáris Tanács a Növekedési Hitelprogram második szakasza keretösszegének 500 milliárd forinttal, 1000 milliárd forintra történő megemelése mellett döntött, az év végi szerződéskötési határidő változatlanul hagyása mellett.

A Monetáris Tanács már korábban lehetővé tette az új beruházási hitelek tekintetében az egyes hitelrészek lehívását 2015. június 30-ig, tekintettel a hosszabb időigényű beruházások program keretében történő finanszírozhatóságára. Hasonló megfontolásból a pénzügyi lízing, valamint az EU-s támogatások előfinanszírozása céljából nyújtott hitelek esetében is 2015. június 30-ra módosul a folyósítás végső határideje, azzal, hogy a szerződés megkötésének meg kell történnie 2014. december 31-ig. Továbbá az évente igényelhető EU-s támogatások előfinanszírozása céljából nyújtott hitelekhez kapcsolódó jegybanki források a hitel visszafizetését követően legfeljebb 3 évig újra lehívhatóvá válnak, így azok ismét felhasználhatóak a következő évi támogatás előfinanszírozására.