Szülés utáni támogatások - kismamák munkavállalása, munkáltatói adókedvezmények 2015

Egy gyermek születése csodálatos dolog, ugyanakkor már érkezése előtt is jelentős anyagi terhet ró a családra, hát még amikor már köztünk van.Egy pici babának, sőt az ember a gyermekének igyekszik mindenből a legszebbet és a legjobban nyújtani, de ehhez sajnos rengeteg pénzt kell.

Vannak támogatások, melyek alanyi jogon járnak minden édesanyának, aki gyermeket szül, de vannak, olyan támogatások is melyeket csak rossz anyagi helyzetben lévő családok kaphatnak meg, sőt vannak olyanok is melyek korábbi munkaviszonyhoz kötöttek.

Az első és legfontosabb támogatás, melyet az édesanya megkaphat az az anyasági támogatás, melynek összege jelenleg egy gyermek után 64125 forint.Ez a támogatás alanyi jogon jár, de csak akkor vehető fel ha az édesanya a terhessége alatt legalább 4 alkalommal vett rész terhesgondozáson. A támogatás a gyermek születését követő 180 napon belül igényelhető.A határidő lejárta jogvesztő, így a lejárta után már nincs mód a támogatás igénylésére.Az anyasági támogatást örökbefogadó szülő is megkaphatja, ha az örökbefogadás engedélyezéséről hivatalos papírja van.

Babakelengye támogatást is kaphatsz ha, olyan helyen élsz ahol az önkormányzatnál van elég keret erre a  támogatásra.Egyszeri támogatás, a  gyermeked születését követően kell igényelned a  helyileg illetékes önkormányzatnál.Mindenképpen érdemes utána járni, mert  a gazdagabb önkormányzatok, akár 30 ezer forintos támogatás is adhatnak a  kismamáknak.

Az anyasági támogatás után, amit először igénybe vehetünk az a TGYÁS vagyis a terhességi gyermekágyi segély.Ez már jogosultsági időhöz kötött támogatás, csak az vehető igénybe aki a  szülés előtti 2 évben minimum 180 nap jogosultsági időt tud igazolni, vagy a biztosítás lejártát követően 42 napon belül szülte meg gyermekét.

A babakötvény szintén egy elég jól ismert támogatás, minden 2005. december 31-én született gyermeknek jár.Ez egyszeri 42.500 forintos támogatás, melyet a  szülők gyarapíthatnak, akármekkora összeggel, melynek függvényében az állam további támogatásokat helyez el a gyermek nevére megnyitott számlára.Azok a  gyerekek, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek további összegeket kapnak, a gyermek hétéves korában és tizennégy éves korában további összeget kap.A második és a harmadik utalási összeg 2006. évben született gyermekek esetében 42.000 – 42.000,- forint, 2007. évben és azt követően születettek esetében pedig 44.600 – 44.600,- forint.

GYES, vagy gyermekgondozási segély, alanyi jogon járó támogatás,  a gyermekek 3 éves koráig jár, fogyatékkal élő gyermekek esetében a  gyermek 10 éves koráig jár.Össze ugyanannyi, mint  a legkisebb öregségi nyugdíj összege, ebből pedig még nyugdíjjárulékot is vonnak.

GYED, vagyis gyermekgondozási díj is azoknak jár csak akik dolgoztak a terhességük előtt.A gyermekgondozási díj összege  az átlagjövedelem hetven százaléka.Ebből még szja előleget nem vonnak le, de a nyugdíjjárulékot levonják.

Családi adókedvezmény! Ez a kedvezmény már a gyermek megszületése előtt is jár már a kedvezmény.A fogantatást követő 91 naptól jár a kedvezmény.Jelenleg a 3 gyermekesek járnak a legjobban, de 2016-tól kiterjesztik a kedvezményt a 2 gyermekes családokra is, így az ő kedvezményük 20 ezerről 40 ezerre fog nőni több lépcsőben 2019-ig.