Jön a fizetős YouTube

A reklámmentességen túl számos előnye van a havidíjas konstrukciónak. Lassan megérkeznek az eredeti forrásból származó teljes albumok, eredeti videós tartalmakkal. Ugyanannyiba kerül, mint a Google Music, sőt, annak összes számát is elérhetjük a Music Key előfizetéssel.

A YouTube Music Key beta néhány napon belül elérhető lesz, a bevezető időszakban 7,99 dollárért, majd 9,99 dolláros havidíjért. A szolgáltatás a Google Music teljes kínálata mellett reklámmentes videónézést, háttérben futó lejátszást (mobileszközökön), illetve offline elérést kínál.

A Google Music korlátlan előfizetés szintén 9,99 dollár egy hónapra. Hogy a havi 2 000 forintjáért a Google által válogatott zenei listákat kéri inkább (a Google Music nagy dobása), vagy a reklámmentes videókat részesíti előnyben a fizetőképes közönség, hamarosan kiderül.

A YouTube Music Key szolgáltatás limitált bétaként indul, azaz regisztrációs-meghívós rendszerben bővül majd. Regisztrálni elméletileg ezen a linken lehet, azonban magyarországi IP-címről nem tölti be a tartalmat a YouTube. A regisztráltak jövő hét hétfőtől kezdik majd kézhez kapni meghívóikat.

A bejelentéssel egyidőben megjelent a zene kategória a YouTube felületén (egyes régiókban még nem frissült - a folyamatot egy oda-vissza történő lokációváltással meg lehet gyorsítani), ez gyűjti az összes zenés videót, itt jelennek meg a javasolt lejátszási listák, illetve a követett zenészek újdonságai is. A javaslatok az érdeklődés (előzmények) és a felkapott klipek alapján generálódnak, ez tehát nem változott. Továbbra is megjelennek a leggyakrabban megtekintett, illetve az azokhoz hasonló tartalmak is.

Hamarosan érkeznek a hivatalos teljes albumok is a YouTube felületeire, ezeket ahol lehet,   eredeti videós tartalommal együtt töltik fel a szerverekre, ahol pedig nem készült az előadók közreműködésével képi anyag, ott a YouTube saját zenei partnerei készítenek majd videót. Ezek is megtekinthetők lesznek előfizetés nélkül, viszont rettentő sok, nagyon idegesítő reklámra számíthatunk cserébe.