Kata 2015-legyen Katás adózó

A kisadózó vállalkozás /KATA/ a főállású kisadózóként bejelentett magánszemélyek után fejenként havi 50 ezer forint tételes adót fizet. A 2014-es adóév újdonsága a havi tételes adó fizetésére választható magasabb összeget 75 ezer forintos értéket fizet.

A kisadózó vállalkozás a főállásúnak nem minősülő bejelentett kisadózó után (akinek heti 36 órás munkaviszonya van) havi 25 ezer forint tételes adót fizet fejenként. Amennyiben a kisadózó vállalkozás több kisadózó személyt jelent be, a tételes adót minden személy után külön-külön kell megfizetnie a hónapot követő 12-ig. Átalányadózó éves bevallása követő év 02.25-ig esedékes KATA nevű nyomtatványon.

Sok esetben szükség van jövedelemigazolásra, ilyen lehet például egy banki hitelfelvétel.

A kisadózó jövedelme a kisadózó vállalkozás utolsó 2015-ben, a megszerzett bevételről tett nyilatkozatában feltűntetett bevétel 60 százaléka, ami több tag esetében fejenként egyenlő rész, de legalább a minimálbér minősül.

Mind a kisadó vállalkozás, mind a kisadózó magánszemély mentesül az alábbi közterhekkel kapcsolatos kötelezettségek alól:
a) vállalkozói személyi jövedelemadó 16% és nyereségadó 10% vállalkozói osztalékalap utáni adó 16% szja és az eho 450eFt-ig vagy átalányadó megállapítása, bevallása és megfizetése; - ez egyéni vállalkozókra vonatkozik, tehát vállalkozói szja nincs.

b) társasági adó megállapítása, bevallása és megfizetése.

Ez a kkt-kat, bt-ket mentesíti a 10%-os társasági adó alól.

c) a személyi jövedelemadó, járulékok és az egészségügyi hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése. Ez az egyéni vállalkozót és a társasági tagokat mentesíti a kivét után szja és a járulékok, tehát a nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék,   illetve kkt. bt. KATA tagokat a 2013 évre jutó osztalék utáni szja és eho fizetési kötelezettség alól.

d) 27% szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás, valamint a szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése. Ez az egyéni vállalkozást és a társaságot mentesíti attól, hogy a kisadózók után ilyen kötelezettségeket kelljen teljesíteniük.