Külföldi munka nyelvtudás nélkül 2015 - mik a lehetőségek ?

Külföldi munka : Ha célországot kellene választani, az állást kereső magyarok idén Németországot favorizálnák. Tavaly még Nagy-Britannia volt a sláger. Bécs és Amerika is népszerű, de Németország a favorit.

Nagyon vonzóak a külföldi munkák a magyarok számára, de érdekes módon a férfiak második helyen így is inkább belföldi munkalehetőségeket pályáznának – derült ki többek között a Tjobs.hu álláskeresői platform január-februári felméréséből.

 

A férfiakat a vendéglátóipari munkák vonzzák a legjobban

 

A statisztikából az is kiderült, hogy a férfiak inkább a vendéglátóipari munkákat részesítik előnyben. A legtöbb pályázatot ugyanis ilyen munkakörre adták be (16,99 százalék). Talán nem véletlen ez a tendencia, mivel jelenleg a legtöbb külföldi álláslehetőség a vendéglátóiparban érhető el (több mint 1200 pozíció).

 

A vendéglátóipari munkákat a logisztika (9,94 százalék), autóipar (9,29 százalék) és egészségügy (8,01 százalék) követi. Legkevesebben a marketing-pr-reklám és média munkakörben elérhető állásokra pályáztak, ezt követi az animátor és a kutatás-fejlesztés kategória.

 

A férfiak egyébként a legtöbbször (24,68 százalék) megjelölt németországi munka után sorrendben magyarországi, nagy-britanniai és hollandiai munkát választanának.

 

A nők választása az egészségügy

 

A női munkavállalóknál kicsit más az országsorrend: a németországi (26,32 százalék) és brit (25.39 százalék) állásokra pályáztak a legtöbben az egészségügyi (25,08 százalék) és idősgondozás-betegápolás (20,43 százalék) munkakörben meghirdetett állásokra.

 

A portál szerint az is magyarázhatja a magas pályázati arányt, hogy a külföldi munkáltatók magas fizetéseket és különböző, kedvező juttatásokat biztosítanak a magyar munkavállalók számára.

 

Az egészségügyet követik a vendéglátóipari, gyerekgondozói és adminisztrációs-irodai hirdetésekre beadott jelentkezések. A gyógyszerészet, mezőgazdaság, tanácsadó-felülvizsgáló és menedzsment munkakör érdekli a legkevésbé a női munkavállalókat. Legalábbis ez derül ki a kevés pályázat alapján.

 

A nők könnyebben belevágnak

 

Az online álláskeresési platform regionális felmérésből az is kiderült, hogy tavaly Magyarországról a nők közül többen (55.59 százalék) pályáztak külföldi állásokra, mint férfiak közül (44.41 százalék), és akkor még a brit állások hódítottak. Ez a tendencia az idei évben is megmaradt, azzal a különbséggel, hogy 2014. évtől a németországi munkavállalás a vonzóbb.

 

Tavaly külföldi munkára Nógrád megyéből érkezett a legtöbb női (69,23 százalék) és a legkevesebb férfi pályázat (30,77 százalék). Békésben meg pont fordított volt a helyzet, onnan jött a legkevesebb női (38,24 százalék) és a legtöbb férfi (61,76 százalék) jelentkezés.