Kilakoltatási moratórium 2015

2014 December 1-től tart a kilakoltatási moratórium 2015 nyaráig. November végén kiraktak egy családot.

A kilakoltatási moratórium továbbra is azt a devizahitelest illeti meg, aki:

  • természetes személy
  • lakóingatlanát el kell hagynia és nem jogosult más beköltözhető ingatlan használatára
  • nem önkényes lakásfoglaló
  • a végrehajtást kérő lakhatását nem lehetetleníti el a lakás használatával
  • nem rendbírsággal sújtott személy
  • nem ítélte el a bíróság hitelezéssel kapcsolatos visszaélés miatt.

 

Pár hónapra befogadná egy önkéntes azt a háromgyermekes családot, amelyet egy héttel a téli moratórium kezdete előtt lakoltatott ki a kőbányai önkormányzat. A Város Mindenkié csoport hiába tiltakozott élőlánccal a helyszínen, a rendőrök hétfő délelőtt összepakolták a család bútorait, nekik pedig menniük kellett. A háromból két gyermek pszichiátriai kezelés alatt áll, amióta a szüleik öngyilkosok lettek. Az önkormányzat akkor sem enged, ha a család kifizetné a lakbértartozást.

Petróhai Melinda és a gyermekek kálváriája már jóval azelőtt elkezdődött, hogy beköltöztek volna az apró, romos lakásba. Bár mindhárom gyermek „anyának” szólítja, a nő valójában csak a legnagyobb gyermek vér szerinti édesanyja, a másik két kicsi az édestestvére, akiket gyámként nevel.  Szüleik öngyilkosok lettek, az anya az akkor négyéves kisfiú szeme láttára végzett magával. A tragédia után nevelőszülőkhöz kerültek, akik azonban bántalmazták őket, ezért Melinda vette magához a most 8 éves kislányt és a 11 éves kisfiút. 

A két kicsi soha nem tudta kiheverni a történteket, a kislány tavaly nyáron az iskolai napközis táborban ugrókötéllel akarta magát felakasztani egy fára, így került testvérével együtt a pszichiátriára. Állandó kezelésük miatt Melinda dolgozni sem tud elmenni, csak gondozási díjat kap.

Ha nincs szerződés, nincs segítség sem

A romos, penészes, alig 30 négyzetméteres önkormányzati bérlakásban négyen éltek évek óta. Melinda mindig igyekezett pontosan fizetni a díjakat, 2007-ben azonban elmaradása keletkezett, három hónap után pedig a X. kerületi önkormányzat felbontotta vele a szerződést. Az asszonynak nem volt hova mennie, ezért nem költözött ki, a hatóság viszont a bírósághoz fordult.

Melinda eközben a jog szerint "lakcím nélküli lakáshasználó” lett, amiért viszont már a bérleti díjnál kétszer magasabb díjat kellett fizetnie. Másik bérlakást nem kaphat, mert a kőbányai önkormányzat lakásrendelete kimondja, hogy ha a bérleti szerződés nemfizetés miatt szűnt meg, akkor az adós 10 évig nem kaphat újat. 

A család rezsi-, illetve lakbérhátraléka a magyarországi viszonyokhoz képest egyáltalán nem nagy: a lakbérelmaradásuk a novemberi hónappal együtt kb. 100.000 forint (ez is csak a kilakoltató határozat kézhezvétele után keletkezett), közműtartozásuk pedig legfeljebb 400.000 forint. Ez az összeg még könnyedén kezelhető volna, csakhogy a szerződésbontás miatt a család nem jogosult arra sem, hogy részt vegyen az adósságmentő programban.

Hiába fizetne

A helyzeten az sem segít, hogy Petróhai Melinda felajánlotta, egy összegben rendezi eddig elmaradt lakbérét.  "Az önkormányzatnál azt mondták, szó sem lehet róla. A szerződés felbontása mellett hivatkoztak mindenre, összeférhetetlenségre is, meg arra, hogy nem én lakom a lakásban, hanem a szüleim - miközben ők tíz éve meghaltak", mondta el az Origónak az elkeseredett nő.

Élőlánccal tiltakoztak

Melinda évekig hősiesen, egyedül küzdött a hatóságokkal, vállalta a bírósági pereket is, de mivel a tartozás miatt az önkormányzat jogosan mondta fel a bérleti szerződést, a bíró helyt adott a felperesnek és elrendelte a lakás kiürítését. Az asszony ekkor fordult a Város mindenkié nevű szervezet aktivistáihoz, akik annyit elértek, hogy az édesanya egy hónap türelmi időt kapott, a kilakoltatás ellen azonban hiába küzdöttek. Végső elkeseredésükben az aktivisták hétfő délelőtt élőlánccal próbálták megvédeni a lakást, de hiába. Az önkormányzat a rendőrséggel együtt az utcára tette a családot, bútoraikat pedig 30 napig egy raktárban tárolják, de hogy utána mi lesz, azt még senki nem tudja.

„Reménykedtünk benne, hogy sikerül kihúzni a téli kilakoltatási moratóriumig, ami a jövő héten kezdődik, de úgy tűnik, a X. kerület mindenképpen el akarta érni a célját. Melinda és a gyerekek most rokonoknál laknak, megpróbálunk nekik segíteni, hogy elkerüljük a legrosszabbat, és a kicsiknek ne kelljen intézetbe menni” – nyilatkozta az Origónak Bognár Eszter, a Város mindenkié munkatársa.

Végső megoldás az intézet

Ráadásul az alapítvány szerint, ha bekövetkezik a legrosszabb, akkor a társadalomnak a kicsik intézeti nevelése sokkal többe fog kerülni, mint az adósság esetleges rendezése. A kilakoltatást azért sem értik, mert az épület, ahol Melindáék laktak, hamarosan lebontják, így a lakás most üresen fog állni.

Az alapítvány a következő hetekben igyekszik mindent megadni a családnak, de legfőképpen arra szólítja fel a kőbányai önkormányzatot, hogy biztosítson lakhatást a gyermekeknek és édesanyjuknak, és biztosítson nekik lehetőséget arra, hogy rendezzék az adósságukat.  

Van még remény?

A Város Mindenkié akciója a közvéleményt is megmozgatta: a szervezetet többen felkeresték már azzal, hogy segítenének Petróhai Melindáéknak, egy felajánló pedig 3-4 hónapra lakást is biztosítana nekik.  Az otthonra nagy szükség lenne, hiszen a költöztetéssel járó hercehurca megviselte Melinda gyerekét, és két, ápolásra szoruló testvérét is. "A kicsik depressziósak, nagyon félnek, hogy mi fog történni velük, mi lesz az otthonukkal" - mondta el nekünk a kilakoltatott nő.

A polgármester éppen tárgyal

Kerestük a kőbányai polgármestert, hogy megkérdezzük: miért éppen a moratórium előtti napokban kellet az utcára tenni egy háromgyerekes családot, és miért nem lehet felülbírálni a felbontott lakhatási szerződést. A titkárságon azt mondták, Kovács Róbert éppen tárgyal, ezért elküldtük írásban a kérdéseinket, és várjuk a polgármester válaszát.